НОВИНИ


Двама британци ще бъдат изправени пред съда следващата година по обвинение в шпионаж в полза на Китай

0 2302 10.05.2024
Двама британци ще бъдат изправени пред съда следващата година по обвинение в шпионаж в полза на Китай
БГНЕС

Двама британци, включително бивш изследовател, работещ в парламента на Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред съда следващата година по обвинение в шпионаж в полза на Китай, съобщава "Ройтерс".


29-годишният Крис Кеш, бивш директор на влиятелна китайска политическа група с връзки с министъра на сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс, е обвинен в предаване на "информация, която може да бъде полезна на враг".

 

Неговият бивш колега Кристофър Бери, на 32, беше обвинен в същите шпионски престъпления по Закона за официалните тайни.

 


Двамата са обвинени в осигуряване на секретна информация на чужда държава чрез придобиване, събиране, записване, публикуване или съобщаване на бележки, документи или информация, които биха могли или са били предназначени да бъдат пряко или косвено полезни на врага.

 

Кеш е обвинен в нарушаване на раздел едно от Закона за официалните тайни от 1911 г. между януари 2022 г. и февруари миналата година. Бери е обвинен в извършване на същото престъпление между декември 2021 г. и февруари 2023 г.Те бяха уведомени, че процесът им ще се състои през пролетта или лятото на следващата година и двамата бяха освободени под гаранция до изслушването на 4 октомври.

 

Притеснението относно предполагаемата шпионска дейност на Китай - която Пекин категорично отхвърля - се увеличи в цяла Европа и Великобритания става все по-гласовита относно своите опасения през последните месеци.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама