НОВИНИ


Зеленски: Украйна посрещна врага с бригади и артилерия

0 2585 10.05.2024
Зеленски: Украйна посрещна врага с бригади и артилерия
Украинският държавен глава Володимир Зеленски БГНЕС

Украинските войски са били подготвени за ново руско настъпление в пограничните райони в Харковска област. Това заяви днес държавният глава на страната Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.


"Украйна ги посрещна с войски: бригади и артилерия", коментира той на пресконференция. Зеленски все пак алармира, че Русия може да изпрати подкрепления.

 

Най-малко двама цивилни са били убити при руските нападения, включително засилените бомбардировки, в погранични украински селища в Харковска област, информираха местните власти.




Във Вовчанск един човек е загубил живота си, а петима са пострадали. Един човек е бил убит в съседно село, предаде ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

 

През лятото Украйна може да очаква прекъсвания на електроенергията заради скорошните руски удари по енергийна инфраструктура и увеличеното потребление, както и кампанията за ремонтиране на атомните електроцентрали, посочи ръководителят на оператора на украинската електропреносна мрежа "Укренерго".

 

От края на март украинският енергиен сектор е обект на интензивни руски ракетни и атаки с безпилотни летателни апарати, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в много региони и повдигнаха въпроса за децентрализацията на производствените мощности.



"Определено ще се сблъскаме с предизвикателства през лятото и тези предизвикателства ще бъдат свързани най-вече с недостига на мощности поради повредите в електроцентралите", изтъкна ръководителят на "Укренерго".

 

След последните атаки срещу енергийната система "Укренерго" наложи ограничения в електроснабдяването на промишлените потребители, а властите отправиха апел към населението да пести електроенергия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама