НОВИНИ


Туск направи промени в правителството заради европейските избори

0 2565 10.05.2024
Туск направи промени в правителството заради европейските избори
Полският министър-председател Доналд Туск БГНЕС

Полският министър-председател Доналд Туск обяви днес промени в правителството си, заменяйки четирима министри, които се кандидатират на изборите за Европейски парламент следващия месец, информира Асошиейтед прес.


Агенцията определя това като възможност за вливане на нова енергия в правителството на Туск, което дойде на власт през декември и инициира коренни реформи в редица сфери, включително в правосъдието и медиите.

 



Оттеглят се министърът на културата Бартоломей Шенкевич, който водеше промяната в управлението на държавните телевизия, радио и новинарска агенция, както и министърът на вътрешните работи и администрацията Марчин Кервински. Министърът на държавните активи Борис Будка и икономическото развитие и технологиите Кшищоф Хетман също са сменени.

 

Туск бе категоричен, че четиримата министри са изпълнили задачите си.



Нов силов министър е Томаш Шемоняк, който беше министър на отбраната в предишното правителство на Туск. Министър на културата сега ще бъде Хана Вроблевска. Якуб Яворовски, описан от Туск като "ренесансов човек" е сложен начело на държавните активи, където в момента усилено се провежда одит, а Кшищоф Пашик ще бъде нов министър на икономическото развитие и технологията.

 

Проевропейското правителство на Туск се зае с отменяне на политиките на своите десни предшественици, които между 2015-2023 г. поставиха Полша в курс на сблъсък с 27-членния ЕС, припомня АП.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама