НОВИНИ


Бум на фалшивите пари. Как да разпознаем ментетата?

1 4422 11.05.2024
Бум на фалшивите пари. Как да разпознаем ментетата?
личен архив

Бум на фалшивите пари. За първото тримесечие са заловени 225 банкноти, съобщава БТВ. От тях най-много са с номинал 50 лева, сочат данните на Българската народна банка.


„Много често тези фалшиви банкноти са толкова добри, толкова изпипани, че дори вие няма как да разберете, че тя е фалшива“, каза Макс Баклаян, изпълнителен директор на чейндж бюро.

 

„По-скоро фалшифицирани са 50 лева. Може би заради намаляването на покупателната способност на парите и инфлацията петдесетолевката е новата двадесетолевка“, добави той.

„Когато докоснем, хартията е много по-гладка на истинската банкнота. Тя е много по-контрастна като цвят. Ако вземем лупа, това което ще видим вътре е, че пише "50 лева", а във фалшивата банкнота пише „50 Пева“. И най-важното и не на последно място е холограмата, която в единия случай доста играе и има дъга на нея, а в другия случай тя е буквално принтирана“, обясни Баклаян.

 

Ако попаднем на фалшива банкнота, загубата остава за наша сметка. Затова експертът съветва да обменяме валута само при професионалисти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама