НОВИНИ


Заради новата маркировка на бул. "Витоша": Сигнализират СДВР за документ с невярно съдържание

8 3606 11.05.2024
Заради новата маркировка на бул.
личен архив

Заради новата организация на движението по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен" от Европейския център за транспортни политики (ЕТЦП) сигнализират СДВР за "съмнителен" документ с невярно съдържание, съобщава БТВ.


От Центъра за транспортни политики твърдят, че в Протокол № 15, публикуван на сайта на Столична община, липсват страници. Както и че липсва Генерален план за организация на движението на територията на София, на базата на който се извършват промените.

 

Председателят на сдружението Диана Русинова настоява министърът на вътрешните работи Калин Стоянов да покаже документ, от който да стане ясно дали решението е съгласувано със служители на СДВР и експерти на пътна полиция.

Припомняме, че в четвъртък искането за отмяна на новата пътна маркировка бе входирано в Софийски административен съд.

 

Новата организация  по бул. "Витоша", бул. "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен" предизвика граждански протести. Според недоволните пред домовете им стават огромни задръствания, а заради новото косо паркиране и велоалеите в района там няма как да спрат линейки или коли за зареждане.

 

Темата предизвика и спор между министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и Столичната община. Според вътрешния министър новата организация създава предпоставка за задръствания.

 

Не одобрявам това, което се случва там. София трябва първо да подсигури надземни и подземни паркинги за всички тези коли в централната част и после за алеите, коментира Стоянов.

Аргументът "първо трябваше да направите паркинги, после промени не е валиден". Аз разбирам недоволството. Внимателно следя ситуацията. Няма да спрем проекта. Но ако се наложи, ще направим корекции. Мислим за местата за паркиране, как ще се развие движението, градския транспорт, заяви кметът Васил Терзиев.

 

Спор възникна и за разрешението на проекта. По информация на общината идеята е на повече от 10 години. А проектът – от 2019 г. Оттогава досега няколко пъти е разглеждан от комисия. Последният – през април.

 

На този фон кметът Терзиев отчете, че са допуснали грешка, но тя е комуникационна – не всички са разбрали за промените.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама