НОВИНИ


Съседски скандал: Гърция бойкотира клетвата на Силяновска, посланичката напусна демонстративно

18 3405 12.05.2024
Съседски скандал: Гърция бойкотира клетвата на Силяновска, посланичката напусна демонстративно
Гордана Силяновска-Давкова

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова "изработи" скандал още с встъпването си в длъжност. Силяновска, която още в предизборната си кампания се отличи с антибългарско поведение, предизвика проблеми и с Гърция на церемонията по встъпването си в длъжност.


На инаугурацията ѝ гръцката посланичка в Скопие - София Филипизу, напусна демостративно, защото при полагането на клетвата си президентката говореше само за “Македония”, а не “Северна Македония”. Силяновска не се съобрази с текста, прочетен от председателя на парламента Йован Митрески и вместо да повтори "Северна Македония", тя каза само "Македония":


"Декларирам, че ще изпълнявам съвестно и отговорно функцията президент на Македония, като почитам конституцията и законите", каза тя.


Веднага гръцката информациянно агенция АНА-ΜΠА припомни, че Силяновска предизборно - и конкретно на 1 май 2024 г. - заяви, че няма да използва официалното име на страната:


„Когато казвам, че няма да използвам термина „Северна“, нямам предвид, че ще го махна от табелите пред сградите, в които се помещават институции или от табелите на международни конференции или двустранни срещи, и т.н. Далеч съм от такива неща. Говоря лично за себе си. Правото на самоопределение е лично право и никой няма право да ти нарежда да използваш нещо, което умът и сърцето ти не приемат. Ще го уважавам, но няма да използвам термина "Северна". Ще използвам "Македония" и никога няма да създавам объркване, защото не трябва да правя разлика с Република Южна Македония. Няма такова нещо. Затова, когато говоря, ще използвам термините Македония, македонски, македонец.“


След клетвата Силяновска, която стана шестият президент на РС Македония и първата жена на този пост, произнесе и реч.


Очаква се първият ѝ указ да бъде за връчване на мандат за съставяне на ново правителство на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.


Проф. Гордана Силяновска-Давкова през годините се е показала като противник на Преспанското споразумение между Македония и Гърция, с което беше решен спорът за името на Република Македония, а след това Атина подкрепи Скопие за НАТО и ЕС.


Силяновска е също така против и Договора за приятелство с България от 2017 г. Тя се обяви срещу закона за разширяване употребата на албанския език през 2018 г. В рамките на тазгодишната предизборна кампания твърдо следваше антибългарската политическа линия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама