НОВИНИ


Трактора отпада като свидетел по делото за ямболската адвокатка

8 5023 06.12.2010
Трактора отпада като свидетел по делото за ямболската адвокатка
Алексей Петров

Алексей Петров трябваше да свидетелства пред Софийския градски съд по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. За призоваването му настояваха близките й и адвокат Весела Сотирова. В последния момент обаче Сотирова се е отказала от този свидетел.



Единият от мотивите бил, че с явяването на Трактора ще се предизвика голям медиен интерес, а също така, че показанията му нямало да изяснят нищо съществено, защото той се появил на басейна “Спартак” година след смъртта на Георгиева.

Мистериозният ход на близките на ямболската адвокатка донякъде е странен.
На последното заседание на 27 септември 2010 година се разбра, че бившият служител на ДАНС и обвиняем за организатор на престъпната група “Октопод” е бил работодател на убитата адвокатка. От ноември 1999 година до смъртта си на 26 февруари 2000 година Георгиева е работила за застрахователната компания “Спартак”.

Георгиева е работила за Алексей Петров в периода на убийството. Ако не съзирате заплаха в това обстоятелство, за лицата, които са обвинени и за прокурора Николай Колев. Мисля, че медиите разполагат с достатъчно информация за характера на делото и причините за убийството. Навсякъде се твърди, че Надежда Георгиева е разполагала с подробна информация за корупция на най-високите етажи. Отивайки, мисля на всеки е ясно, да работи при Алексей Петров, тя вече представлява реална заплаха, че тези доказателства, ако ги има и информацията в главата й са вече реална опасност. Аз мисля, че Николай Колев като висш касационен прокурор и то от въоръжените сили, не би могъл да не знае, че Алексей Петров е служител под прикритие. Тогава вече нещата отиват точно на мястото си. Това е реалната заплаха според мен”, обясни тогава адвокат Сотирова. Според нея Алексей Петров би могъл да разкрие информацията, с която е разполагала Георгиева. “Единственият въпрос, който ще задам на Алексей Петров е този – знаел ли е Николай Колев неговият статут към момента. Дали в качеството си на прокурор, Колев е знаел, че Петров е под прикритие”, заяви Сотирова.

Около две седмици след това вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се срещна с германския разследващ журналист Юрген Рот. На срещата се разбра, че Цветанов е информирал Рот, че бившият главен прокурор Никола Филчев е разследван за две убийства – това на ямболската адвокатка Георгиева и на прокурора Никола Колев. Близките на ямболската адвокатка пък обвиниха Цветанов, че говори “абсолютно неграмотно” и изявленията му пречат на делото. „Моля да не героизираме тази личност – прокурора Никола Колев. Моля да не се обединяват двете дела“, каза тогава сестрата на убитата адвокатка Маргарита Георгиева. “Никой не се обърна към нас и в момента много хора се упражняват на наш гръб”, така близките коментираха изявленията на вътрешния министър, че има нова хипотеза за убийството на ямболската адвокатка.

Надежда Георгиева бе съсечена със сатър в дома си в столичния квартал “Стрелбище” на 26 февруари 2000 година. Тялото й бе открито увито в одеало и включен калорифер, с цел да се разложи по-бързо. По делото е замесено и името на бившия главен прокурор Никола Филчев, за когото се смята, че адвокатката е разполагала с информация. Прокурорът Николай Колев бе убит преди Коледа през 2002 година. Съпругата на Колев Нанка Колева и още един свидетел заявиха, че Никола Филчев собственоръчно е умъртвил Георгиева. След ареста на Алексей Петров по “Октопод”, пък Едвин Сугарев заяви в редица интервюта, че според него зад убийството на ямболската адвокатка и прокурора Николай Колев, стои бившият главен прокурор Никола Филчев и евентуално Алексей Петров.

Софийският градски съд все още чака отговор от Кралския съд във Великобритания по европейската заповед за арест на подсъдимата Димитринка Калайджиева. Тя, съпругът й Пламен Калайджиев и Орлин Аврамов са обвинени за убийството на ямболската адвокатка. Делото срещу Димитринка се водеше задочно, защото от лятото на 2000 година тя напуска страната и се установява в Лондон.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама