НОВИНИ


Скандалът с парите за пенсионери: Сачева отговори на Асен Василев

18 3105 13.05.2024
Скандалът с парите за пенсионери: Сачева отговори на Асен Василев
Деница Сачева

Във вторник надзорът на Националния осигурителен институт (НОИ) ще вземе решение пенсиите да се осъвременят с 11%. Това написа зам.-председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ Деница Сачева в профила си във Фейсбук по повод искането на „Продължаваме промяната – Демократична България“, обявено по-рано днес, за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради проектодоклад на НОИ, според който пенсиите се увеличават не с 11, а с десет процента. 


„И хората ще си получат парите до стотинка. И пари от пенсионерите няма как да се крадат“, посочи Сачева и добави, че бюджетът на НОИ не може да се ползва за донорство на държавния бюджет. „Асен Василев е политически спекулант. Винаги е бил такъв и за съжаление струва на всички българи изключително скъпо", обвинява още Деница Сачева по повод думите на Асен Василев, че НОИ се опитват да откраднат 100 милиона лева от българските пенсионери.

 

Законът за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2024 г. е разчетен при параметри за нарастване на средния осигурителен доход и нарастване индекса на потребителските цени, които в съотношение 50 на 50, формират 11% за осъвременяване на пенсиите, обясни тя и допълни, че средства за това осъвременяване са предвидени за бюджета за 2024 год. По думите ѝ отчетните данни към този момент, за да се приложи императивната норма на чл.100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), са за процент в размер на 10%. „На предстоящото заседание на Надзорния съвет на НОИ, което ще се проведе на 14.05.2024 г., в правата на министъра на труда е да предложи на Народното събрание (НС) увеличение с 11%, както е заложено в Закона за бюджета на ДОО, което да се приеме", добави Сачева. 

 

Това се случва абсолютно всяка година. Администрацията на НОИ предлага текст, който точно изпълнява закона, а политическото решение се взема от надзора на НОИ и то обикновено е съобразено с рамката дадена от бюджета на държавното обществено осигуряване, поясни Деница Сачева.

 

Няма никаква нужда от никакви извънредни заседания на Народното събрание за нещо, което е в правомощията на Надзора на НОИ и така или иначе ще се случи, заяви тя. 

 

В Русе вчера от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че събират подписи за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. "Последните няколко дни изтече проектодоклад на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). В него НОИ се опитват да откраднат 100 милиона лева от българските пенсионери, като не увеличат с 11 процента пенсиите, а с десет процента", каза депутатът Асен Василев.По думите му така ще се вземат по осем лева от всеки пенсионер всеки месец до края на годината, като това продължи и през следващата година. Василев определи това като "директна кражба и абсолютен скандал".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама