НОВИНИ


Първи евродебат: "Дезинформацията срещу еврото е голяма". Волгин щял да реформира "от кухнята"

9 3020 13.05.2024
Първи евродебат:

На 9 юни отново ще избираме – по план нови евродепутати и извънредно – депутати за българския парламент. В сблъсък на идеи и визии за мястото на България в Европа и бъдещето на ЕС вжпървия предизборен дебат в ефира на bTV говорят Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС, Радан Кънев от ПП-ДБ, Петър Волгин от Възраждане, Румен Гечев от БСП и Димитър Гърдев от ИТН.


Социология и бъдеще 

 

"Социологическите данни показват, че избирателите имат доверие в това, което сме постигнали в Брюксел, а то не е малко. Използвайки солидарната помощ на ЕС, успяхме да наваксаме изоставането на България. ГЕРБ изгражда България -  увеличихме БВП, няколкократно се увеличи заплатата в страната. Европейското развитие на България е единственият начин да осъществим идеала на нашите възрожденци", каза Андрей Ковачев. 



"Социологията дава значителна разлика с ГЕРБ, нашата задача е да преодолеем тази разлика. Досега демократичната общност имаше само един евродепутат последните 5 години - аз, сега ще имаме четирима. Това показва, че нашите приоритети за Европа са и очакванията на българските граждани", коментира Радан Кънев. 

 

"Когато нещо не ти харесва, не се свиваш в ъгъла, а отиваш и го променяш", каза Петър Волгин.

 

"Гордеем се, че именно с премиер на БСП се подаде молбата за Европейски съюз, при премиер на БСП станахме членове на ЕС - подкрепяме всички политики и инициативи на ЕС, които са в полза на България", заяви Румен Гечев.

 

За ИТН социологията никога не е познавала. "В надпреварата за ЕП хората ще видят в нашето лице нови идеи. Смятаме, че Европа има бъдеще, но тази Европа трябва да е по-ефективна", посочи Димитър Гърдев. 

 

Икономика, доходи и еврозона

 

"В която и държава еврото е разплащателна единица, има по-високи доходи. При приемането на еврото ще има пакет закони - например закон срещу спекулата. Дезинформацията по темата е голяма. Няма да се изпълнят ужасните прогнози, че всичко ще се увеличи двойно", категоричен бе представителят на ГЕРБ-СДС.

 

Според кандидата на БСП трябва да забави влизането си в еврозоната - "когато България не е на последно място по икономически показатели". 

 

"Европейският парламент няма роля дали и кога България ще влезе в еврозоната - това е работа изцяло на българското правителство. Да не лъжем българските граждани", коментира представителят на ПП-ДБ Радан Кънев.



Според кандидата на ИТН сме подписали, че ще приемем еврото и това ще се случи. 

 

Трябва да се намали бюрокрацията, да се увеличи ефективността за използване на средствата, каза Ковачев.

 

Волгин пък предложи за евросредставата "да не се краде". 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама