НОВИНИ


Защо се бавят операциите на детски сърца?

1 2324 13.05.2024
Защо се бавят операциите на детски сърца?

„За определен период е спряна хирургичната активност, защото недостигът на медицински сестри е критичен. Трябва да има достатъчен брой специалисти, които да обгрижват децата с оперирани сърца. Осем сестри липсват в отделението по детска реанимация, за да може да се осъществи нормален обем на работа. В момента една сестра трябва да даде седем или осем допълнителни извънредни дежурства, които са по 12 часа. Това са 100 часа повече. С допълнителните техни 11 дежурства това се оказва невъзможно за тези жени“.


Това каза в „Тази сутрин“ проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

 

По думите на проф. Кънева в определени периоди една сестра остава на работа 24 часа в цялото отделение. Тя обясни, че спирането на операции за определено период е временно решение заради проблема с недостига на медицински сестри, който продължава от 2017 г.  „Има и друг проблем – ние няма откъде да вземем специалисти по здравни грижи, които да дойдат от друга болница, да влязат и да работят директно. От 2017 г. сме информирали Народното събрание, комисията по здравеопазването, Министерството на здравеопазването, медиите“, допълни проф. Анна Кънева. 

 

По думите ѝ има създадена програма за обучение на медицински сестри в детско интензивни грижи. Всяка година се обучават от две до четири сестри, но те не се задържат, тъй като семействата им не им позволяват, обясни тя. Нели Йорданова е майка на дете, което чака за операция вече месец. Трябвало е това да се случи на 17 април, но от болницата са им казали, че операциите са спрени. По думите ѝ спирането не е временно и може да превърне в постоянно. 

 

„Синът ми е роден с доста сложна сърдечна малформация, постъпи в болницата 4 часа след раждането. Трябваше до 24 часа да му се извърши животоспасяваща операция, след това имаше още една. На 1,4 г. му се направи радикалната корекция, след която се възстановяваше. Преди две години влязохме по спешност и се случиха усложнения, които налагат настоящата операция, състоянието му е доста сериозно“, разказа Нели Йорданова.

 

По думите ѝ децата са поставени в огромен риск, тъй като Националната кардиологична болница е единственото място в България, в което се спасяват детските сърца.

 

„Всяка година в България се раждат 500 деца, които са с вродено сърдечно заболяване и всяко едно четвърто от тях ще загине, ако не се предприемат спешни оперативни действия през първата година от живота му. Те ще загинат не защото няма как да им се помогне, защото няма къде и кой. Това е изключително страшно“, каза още Нели Йорданова.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама