НОВИНИ


Проф. Михаил Станчев: Настъплението към Харков е опит да се отвлекат украинските сили от Донбас

0 2624 13.05.2024
Проф. Михаил Станчев: Настъплението към Харков е опит да се отвлекат украинските сили от Донбас
Проф. Михаил Станчев

"Шойгу отдавна е любимец на Путин, не виждам особена причина за смяната му, освен, че много се е заседял като министър на отбраната. Понесе големи критики относно стратегията на войната в Украйна. За Путин е важно да има човек, който да го слуша. Смяната на военния министър не променя нищо, това е продължение на инвазията". Това каза в ефира на "Твоят ден" преподавателят в Харковския университет проф. Михаил Станчев.


Продължават боевете за контрола на 7 села в Харковска област. По руски данни за два дни офанзива войските им са завзели над 110 квадратни километра. Сред най-пострадалите е граничният украински град - Волчанск, от където бяха евакуирани 2500 души. 



"Настъплението към Харков е опит да се "отвлекат" украинските сили от Донбас. Целта на Путин е да превземе тази територия и да каже, че е освободил народа.

 

Май и юни ще бъдат критични, но с около 30 000 войници Харков няма да бъде превзет. Необходимо е създаването на санитарна буферна зона, но украинците вече започнаха да получават новата военна помощ, за да се противопоставят на руснаците", коментира той.

 

Според него, въпреки всекидневните бомбардировки в Харков, няма паника. "В метрото има около 200 класни стаи, пригодени за учениците. Поне още година университетското обучение ще бъде онлайн", обясни професорът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама