НОВИНИ


След 4 г. затвор: Китай освобождава журналистка, отразявала овладяването на COVID-19 в Ухан

0 2314 13.05.2024
След 4 г. затвор: Китай освобождава журналистка, отразявала овладяването на COVID-19 в Ухан

Китайска журналистка, която е била зад решетките четири години заради репортажа си за началото на епидемията от COVID-19 в Ухан, ще бъде освободена, след като изтърпя присъдата си.


Джан Джан е един от малкото независими китайски журналисти, която отразяват събитията в Ухан след пълното блокиране на 11-милионния град. Тя предлага рядък, нефилтриран поглед към реалността на място, тъй като китайските власти налагат строга цензура върху медийното отразяване, пише Си Ен Ен.

Тя е задържана през май 2020 г. и няколко месеца по-късно е осъдена на четири години затвор за „предизвикване на спорове и проблеми“ - обвинение, което китайското правителство често използва за преследване на дисиденти и активисти за правата на човека, предаде bTV.В навечерието на очакваното ѝ освобождаване в понеделник поддръжници и правозащитни групи призоваха китайското правителство да освободи Джан по график.

 

Организацията „Репортери без граници“, която през 2021 г. присъди на Джан своята награда за свобода на печата, призова „международната общност да окаже натиск върху властите, за да осигурят безусловното ѝ освобождаване в понеделник“.

 

В началото на февруари 2020 г., само няколко дни след като Ухан е блокиран, Джан пътува от Шанхай до централния китайски град, за да съобщи за разпространението на вируса и последвалите опити за овладяването му, точно когато властите затягат цензурата върху държавните и частните китайски медии.

 

В продължение на повече от три месеца тя документира откъси от живота в затворения град Ухан и суровата реалност, с която се сблъскват жителите му - от препълнените болници до празните магазини, докато светът се подготвя за разпространението на вируса. Тя публикува своите наблюдения, снимки и видеоклипове в Wechat, Twitter и YouTube - последните две от които са блокирани в Китай.

 

„Не мога да намеря какво да кажа, защото всичко е покрито. Това е проблемът, с който се сблъсква тази страна в момента: всяко противоположно мнение може да бъде (отхвърлено) като „слух“. Дори собствените ни гласове са извън нашия контрол. Те ни затварят в името на превенцията на пандемията и ограничават свободата ни. Ако не можем да получим истината, ако не можем да нарушим монопола им върху истината, светът ще бъде безсмислен за нас“, каза тя във видеоклип две седмици след пристигането си в Ухан, слагайки маска на лицето.

 

В средата на май публикациите ѝ рязко спират, а по-късно става ясно, че е била задържана от полицията и върната в Шанхай.

 

Удар по здравето


Откакто е задържана, 40-годишната жена многократно е обявявала гладна стачка, а здравословното ѝ състояние предизвиква загриженост у поддръжниците и правозащитните групи. През 2021 г. майката на Джан заяви, че дъщеря ѝ е толкова слаба, че не може да държи главата си изправена поради липса на сили и отчаяно се нуждае от медицински грижи.

 
По време на предишна гладна стачка „Амнести Интернешънъл“ твърди, че Джан е била окована и хранена насила, което според групата е равносилно на изтезание.В пространно изявление, публикувано през юли 2020 г., Министерството на външните работи отрича китайското правителство да се е разправяло с журналисти, които „са упражнявали правото си на свобода на словото в интернет“ по време на пандемията.

 

„В Китай никой не бива наказван или санкциониран само заради това, че прави забележки. През цялото време китайското правителство е провеждало реакцията си по COVID-19 по открит и прозрачен начин и е постигнало широко признати постижения”, се казва в изявлението.

 

Джан е една от редица независими репортери, които са задържани или изчезват в началото на пандемията, тъй като китайските власти ограничават отразяването на вируса, а пропагандните медии се надпреварват да представят реакцията на Пекин като ефективна и навременна.

 

В Китай най-много журналисти са в затвора, според „Репортери без граници“, които в годишния си индекс за свобода на печата го нареждат на 172 място от 180 държави по света.

 

Властите контролират стриктно пресата, като същевременно блокират повечето чуждестранни медии чрез Голямата защитна стена - огромния апарат за онлайн цензура и наблюдение.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама