НОВИНИ


Днес е денят на данъчната свобода

1 2386 13.05.2024
Днес е денят на данъчната свобода

Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на година, отива само в полза на бюджета.


Днес у нас е денят на данъчната свобода. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на годината, отива само в полза на бюджета, сочи анализ на икономистите от Института за пазарна икономика.

Тази година той настъпва по-рано в сравнение с 2022 година. Тогава последно Институтът обяви такъв ден и той беше на 26 май. За 2023 година организацията не обяви кога ще спрем да работим за осигуряване на приходите в бюджета, тъй като бюджетната рамка не беше приета навреме.

Тази година са били достатъчни 134 дни, за да попълним заложените около 75 млрд. лева в държавната хазна.

 

Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи в размер на 75,3 млрд. лв., изчисляват от Института за пазарна икономика (ИПИ).

 

Приемайки, че за ден изработваме над 562 млн. лева – изчислено на база прогнозния размер на БВП от 206 млрд. лв. през 2024 г., то са нужни 134 дни за да попълним държавната хазна. Според календара, като отчетем и фактът, че годината е високосна, своеобразният Ден на данъчна свобода настъпва на 13 май 2024 г. Това е хипотетичната дата, на която бихме попълнили държавната хазна, ако всичко, което изработваме от началото на година, отива само в полза на бюджета. 

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама