НОВИНИ


Навални получи посмъртно Дрезденската награда за мир

1 2352 13.05.2024
Навални получи посмъртно Дрезденската награда за мир
X

Юлия Навалная прие от името на съпруга си Дрезденската награда за мир. Тя се дава посмъртно на Алексей Навални за неговата привързаност към свободата, демокрацията и мира, пише Deutsche Welle.


Дрезденската награда за мир, която се присъжда на хора с изключителен принос за мира и международното разбирателство, бе връчена тържествено на Юлия Навалная - вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, който тази година стана лауреат посмъртно.
 

Тържествена реч на церемонията произнесе бившият германски президент Йоахим Гаук, който нарече Навални "противник, от когото Путин е изпитвал страх" и изрази мнението си, че нито един друг лидер на опозицията в Русия не е притежавал подобна харизма.
 

"Алексей Навални е лицето на съпротивата срещу руската правителствена политика, която се отнася презрително към човека", се отбелязва на сайта на наградата. "Навални продължаваше да бърка в раните на руската диктатура и се превърна в най-голямата опасност за Путин и неговата система. Затова стана политически затворник, чиято смърт олицетворява безкрайния брой хора, които се борят за свободата и демокрацията в
Русия, заплащайки това със затвор или смърт", гласи аргументацията на журито.
 
То изтъква и следното: "Посмъртното присъждане на Дрезденската награда за мир на Алексей Навални е призвано да отдаде дължимото на неговата привъзраност към свободата, демокрацията и мира. Съпротивата на опозиционера бе и остава вдъхновяващ пример за всички правозащитници, които продължават своята дейност".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама