НОВИНИ


Военният министър Запрянов твърди: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло в България

6 15361 13.05.2024
Военният министър Запрянов твърди: Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло в България
F-16 Block 70

Превъоръжаването на Военновъздушните ни сили със самолети F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови технологии в „Авионамс“ за поддръжка на самолета, изцяло на българска територия, няма да се налага този самолет да ходи в чужбина, което спестява разходи и създава съответния капацитет от специалисти. Това каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.


В началото на април правителството в оставка прие решение да възложи на „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) ЕАД, в качеството ѝ на орган, упражняващ правата на държавата в „Авионамс“, да възложи на дъщерното си публично предприятие изпълнението на цели на публичната политика - изграждане на базови национални способности за поддръжка на изтребители F-16 Блок 70.


Още по-добре се ситуира програмата за строителство на многофункционалните кораби на Военноморските сили, която позволява самите бойни платформи да се строят в България, каза Запрянов. Бойните машини „Страйкър“ ще бъдат поддържани в България и страната ни може да се окаже център за подготовка на този тип бойна техника в бъдеще в регионален мащаб, добави служебният министър.

Апелирам за по-тясна връзка на армията, на Министерството на отбраната, на Министерството на икономиката с науката, промишлените предприятия, за да може индустрията ни постепенно да се настани както на създавания в момента европейски пазар за боеприпаси и отбранителна техника, така и в европейската отбранителна и технологична база, коментира още Запрянов.

 

Служебният министър отбеляза приетата Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г. Програмата очертава насоките за развитие на отбранителните ни способности през този период и може да служи като ориентир за отбранителната индустрия и науката по отношение инвестиционните намерения на Министерството на отбраната, обясни той. Общо програмата е разчетена за около девет млрд. лв. – това са прогнозните разходи, които сме направили до 2032 г., допълни Запрянов.

 

Нито една държава няма потенциала да разполага и поддържа самостоятелно с пълния спектър от отбранителни способности съответния промишлен и технологичен капацитет на своя територия. В тази през последните няколко години ЕС и НАТО стартираха различни инициативи и разработиха цялостни програми и инструменти, насочени към по-нататъшни укрепване на отбранително-технологична индустриална база, коментира Атанас Запрянов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама