НОВИНИ


Доц. Наталия Киселова: Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията

2 3132 13.05.2024
Доц. Наталия Киселова: Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията
Наталия Киселова

Разпоредбите и начинът, по който беше приет Законът за изменение и допълнение на Закона за хазарта и тези, които слагат надценка на хляба като таван, бяха приети не по правилата на Конституцията и правилника на Народното събрание, Това каза конституционалистът доц. Наталия Киселова в студиото на "Денят ON AIR".


"Но очаквано президентът забави максимално дълго, до възможно най-крайния срок - утре трябваше да бъде обнародван законът или да бъде наложено вето, за да могат тези, които биват засегнати от законите, да съобразят поведението си", допълни тя.

 

Днес стана ясно, ;че  Радев няма да наложи вето на промените в Закона за хазарта, с които се въвежда почти пълна забрана на рекламата на хазарт и таван за надценка на хляба. Какво следва от това?

 

Кисебова посочи, че няма да има дълъг период, в който да се прилагат новите промени, след обнародването в държавен вестник, а срокът е три дни. Това означава, че след събота не би трябвало да виждаме реклами на хазартни игри в медиите, нито в близост до учебни заведения, а таванът за хляба трябва да съобразен с реформите.

 

"Браншовите организации с право скочиха заради начина, по който беше приет законът - в рамките на няколко дни. Свидетели сме на други, много по-важни закони, които доста време се бавят и някои не намериха място в работата на Народното събрание", заяви доц. Киселова.

 

Според нея е напълно вероятно тези дейности да са част от предизборната кампания на политиците и не изключва варианта, в който след няколко месеца промените в Закона за хазарта и тавана за надценката на хляба да отпаднат.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама