НОВИНИ


Социалният министър внася в НОИ увеличението на пенсиите с предвидените 11%

1 2512 14.05.2024
Социалният министър внася в НОИ увеличението на пенсиите с предвидените 11%
Парите са осигурени

Социалният министър Ивайло Иванов ще внесе днес в Надзорния съвет на НОИ планираното от 1 юли увеличение на пенсиите с 11%.


Ден по-рано служебният премиер Димитър Главчев увери, че вдигането на пенсиите ще стане по план, независимо че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%.

 

"Искам да внесем успокоение, че ще хората ще получат пенсиите с увеличението от 11% и никога не е стоял пред нас не е имало колебание какво да направим. Пред Надзорния съвет на НОИ представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението на социалния министър за 11%", категоричен бе Главчев на извънреден брифинг за медиите в Министерския съвет.

 

Така осъвременяването на пенсиите ще бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

 

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа и аз“, категоричен бе министър Иванов.

 

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

 

В Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 година на пенсиите трябва да бъде с 11%. Но, заради пресметната по-ниска инфлация първоначално в НСИ бе внесено увеличение само с 10%.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама