НОВИНИ


Колко български са трите родни салати в топ 10 на най-вкусните в света?

7 3535 14.05.2024
Колко български са трите родни салати в топ 10 на най-вкусните в света?

Три български салати се наредиха в първата десетка сред 100-те най-вкусни в света. Това показва класацията на един от най-популярните кулинарни пътеводители. Българската "овчарска салата" се нареди на пето място и изпревари италианската "Капрезе" и ливанската "Фатуш".  Българската "Овчарска салата“ се нареди на пето място сред стоте най-вкусни в света според класацията на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас“.


Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската "Капрезе“ и ливанската "Фатуш“. В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната "Шопска“ заема девето място, а "Снежанката“ – десето.

 

"Това е възможност да се говори за България по един положителен и вкусен начин. Овчарската салата всъщност е приятен баланс между протеин и зеленчуци. Аз се съмнявам, че някой овчар е правил салата и от там е дошло името. По-скоро е някакво хрумване на този, който я е измислил. Може би е надграждане на шопската салата. Интересното е, че тя е създадена да покаже на света, че това е градината на Европа. В този период българските градинари са изнесли занаята в Унгария", заяви доцентът от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН Десислава Димитрова в студиото на Bg on Air.

 

Не е сигурно доколко продуктите в българската салата идват от България, изрази мнение гостът.

 

"Те са български изобретения, но в никакъв случай не бих ги нарекла традиционни, защото традицията е нещо с много повече давност. Другото, върху което си струва да се помисли, е какво има в чинията, когато говорим за българската овчарска салата и доколко продуктите в нея са български, защото в крайна сметка, ако доматите са от Турция, краставиците са от Гърция, тогава може би само магданозът ще е български", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Тя постави въпроса доколко българският потребител има възможността да опита роден продукт.

 

"В тази салата и в много от ястията, които се етикетират като традиционни, с българска гордост, всъщност в тях няма нищо българско. За съжаление на тази тема се обръща много малко внимание - доколко българският потребител има възможността да вкуси българския продукт. България се промотира като кулинарна дестинация, но това е особено понятие, защото каква българска храна се предлага на чужденците у нас и дали той наистина може да вкуси мястото, на което е попаднал", коментира гостът.

 

Балканите имат дълга история от взаимодействие в ястията, подчерта Димитрова.

 

"България се намира в един много миксиран район. Балканите имат история на взаимодействия. Бих се въздържала да говоря за български храни. Отново идва въпросът колко са български продуктите, но също много интересно е, че в кухнята на България се търсят връзките с нашите съседи. Салатата "Снежанка" например ни свързва със салатата "Дзадзики" на нашите съседи гърците", добави тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама