НОВИНИ


Грузия одобри противоречив закон, който предизвика масови протести и бой в парламента

9 3100 14.05.2024
Грузия одобри противоречив закон, който предизвика масови протести и бой в парламента
Дискусиите около закона предизвикаха бой в парламента БТА

С 84 гласа "за" и 30 "против" грузинският парламент одобри и на трето четене противоречивия закон за чуждестранните агенти. Новият закон, наричан от противниците му "руският закон" предвижда всяка организация, която получава над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрира като чуждестранен агент.


Парламентът на Грузия гласува противоречив закон за "чуждестранните агенти", който предизвика масови улични протести в продължение на седмици. Сега обаче законът е изправен пред вероятното вето на президента на Грузия, което парламентът може да преодолее чрез допълнително гласуване.

 

Критиците твърдят, че законопроектът, който те наричат "закон за Русия", може да бъде използван за застрашаване на гражданските свободи, информира Би Би Си.

 

Хиляди хора се бяха събрали край парламента в Тбилиси, за да протестират срещу решението.

 

В понеделник министър-председателят Иракли Кобахидзе предупреди, че ако властите отстъпят при третото четене на законопроекта, Грузия ще загуби суверенитет и "лесно ще сподели съдбата на Украйна", без да уточнява какво има предвид.

 

Протестиращите се заканиха на полицаите, облечени в пълно снаряжение за борба с безредиците, които охраняваха страничните входове на сградата. Атмосферата беше напрегната и вътре в парламента, като между проправителствените и опозиционните депутати се стигна до физически и словесни сблъсъци. При влизането си в сградата на парламента президентът Саломе Зурабишвили - опонент на г-н Кобахидзе - заяви пред Би Би Си, че ще наложи вето на закона.

 

Полицията за борба с безредиците се сблъсква с демонстранти, които искат да приемат закон за чуждото влияние

 

Въпреки това "Грузинска мечта" разполага с достатъчен брой депутати в парламента, за да я отхвърли, и има малко съмнения, че законът ще бъде приет.

 

Съгласно законопроекта, който във вторник премина на трето и последно четене с 84 гласа срещу 30, неправителствените организации и независимите медии, които получават повече от 20% от финансирането си от чуждестранни донори, ще трябва да се регистрират като организации, "които защитават интересите на чужда сила".

Освен това те ще бъдат наблюдавани от Министерството на правосъдието и могат да бъдат принудени да споделят поверителна информация - или ще бъдат подложени на големи глоби в размер до 25 000 лари (9400 долара; 7500 паунда).

 

Протестиращите се опасяват, че законодателството ще бъде използвано от правителството за потискане на опонентите му. Бяха направени и паралели с авторитарен закон, който влезе в сила в Русия през 2012 г. и който Кремъл оттогава използва за репресии срещу дисиденти. Опозиционните партии твърдят, че законът може да навреди на опитите на Грузия да се присъедини към Европейския съюз (ЕС), който ѝ е дал статут на кандидат за членство. ЕС предупреди, че законопроектът може да застраши по-нататъшния напредък в рамките на блока.

 

Масови митинги срещу законопроекта обхванаха кавказката страна в продължение на близо месец. Снимки и кадри, публикувани в интернет през последните дни, показват ожесточени сблъсъци между протестиращите и полицията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама