НОВИНИ


По-евтино парно в София и Плевен

0 2617 14.05.2024
По-евтино парно в София и Плевен

"Топлофикация София" е внесла в КЕВР намерението си да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС.


Предложената цена за парното и топлата вода в София е с 29,11 процента по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. От дружеството допълват в заявлението си, че през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7 процента по-малко от планирането за ценовия период. Като причина за това се посочват климатични фактори.

 

Поевтиняване предлага и "Топлофикация Плевен". В заявлението е посочено цената на топлинната енергия да стане 56,10 лв/MWh от 1 юли, като в момента цената е 96,94 лв./MWh, което е с 42,13 на сто по-ниска спрямо настоящата. От "Топлофикация Бургас" обаче предлагат да продават горещата вода за 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, като в случая увеличението е с 24,50 процента.

 

Поскъпване ще има и за търновци. Топлофикационното дружество във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh, информира "Дарик".

 

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН "Топлофикация Пловдив", но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на "ЕВН Топлофикация Пловдив" би се променила с 13 процента - на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период.

 

При "Топлофикация Перник" и "Топлофикация Сливен" данните също са заличени в заявленията им. Обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

 

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода Комисията за енергийни и водно регулиране ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама