НОВИНИ


Търпението на академичната общност се изчерпва. Защо университетите излизат на протест?

2 2290 15.05.2024
Търпението на академичната общност се изчерпва. Защо университетите излизат на протест?
БГНЕС

Търпението на академичната общност се изчерпва. Възнагражденията в сектора са на нивата си от 2023 г., а административният състав на университетите е със заплати, близки до минималната в страната. Това заяви проф. д-р Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите, по повод планираните протестни действия на висшите учебни заведения в страната на 20 май.


По думите ѝ 140 млн. лв. би струвало исканото от нас увеличение. „Законът за висше образование го е записал, не го искаме просто ние. Няма го обаче паричният поток от страна на държавата, който да гарантира това.”

 

„Отпадането на университетските такси не мина през Народното събрание. Казани са, че тези средства – около 150 млн., са налични. Ние продължаваме да събираме такси обаче. За приетите промени в закона обаче, свързани със заплащането, не знаем има ли средства”, допълни тя.

Според нея в последните 35 години България няма целенасочена политика в областта на образованието: „Наблюдаваме последиците от политиката на държавата през тези години. Качеството се постига не само с добри намерения, а и с пари – средствата за висше образование намаляват.”


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама