ПОЛИТИКА


Politico: Украйна настоя САЩ да премахнат забраната за удари с американски оръжия по Русия

3 4291 15.05.2024
Politico: Украйна настоя САЩ да премахнат забраната за удари с американски оръжия по Русия
Ще полетят ли US ракети към Русия

Украинските власти настояха Белият дом да отмени забраната за използване на американско оръжие за поразяване на цели в Русия. За това пише Politico. Според изданието група украински парламентаристи са отишли ​​във Вашингтон тази седмица, за да търсят подкрепа от Конгреса по този въпрос. Според тях политиката на САЩ „сковава действията“ на украинската армия и не позволява на Киев да нанесе удари по руски военни складове.


„Основният проблем сега е политиката на Белия дом за ограничаване на способността ни да нанасяме удари по военни цели в Русия“, каза Дейвид Арахамия, председател на управляващата украинска партия „Слуга на народа“, по време на посещение във Вашингтон.


Politico отбелязва, че украинското командване в продължение на няколко седмици е наблюдавало как руските военни се съсредоточават близо до границата преди настъпление в посока Харков и в същото време не е могло да използва американско оръжие срещу тях в превантивен удар поради политиката на Вашингтон.


„Видяхме военните им да седят на един или два километра от границата в Русия и не можахме да направим нищо по въпроса“, каза ръководителят на специалната парламентарна комисия на Украйна по въоръженията Александра Устинова.


Въпреки това двама американски служители в разговор с Politico подчертаха. че позицията на САЩ по този въпрос не се е променила.


По-рано британското правителство отмени забраната за използване на британски оръжия в Русия. „Украйна има право да направи това, тъй като Русия напада украинска територия, може да се разбере защо Украйна изпитва необходимост да се погрижи за защитата си“, каза британският външен министър Дейвид Камерън по време на посещение в Киев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама