НОВИНИ


След спечелен проект: Община Русе ще изгради нова зелена зона в кв. „Здравец-Изток“

0 2288 15.05.2024
След спечелен проект: Община Русе ще изгради нова зелена зона в кв. „Здравец-Изток“

Община Русе спечели проект за изграждането на нова зелена зона пo Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ VI-A Румъния — България 2021-2027 г.“ Проектът „ReNature, Зелено моделиране на градски зони, създаване на нови системи за отдих и забавления на открито“ предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“ №121.


Той ще бъде изпълнен в рамките на 36 месеца в партньорство между Община Русе и Община Гюргево, като предстои подписване на договор в следващите седмици. Стойността на проекта е 1,746 418.94 евро, от които 80% от Европейския фонд за регионално развитие, 18% национално съфинансиране и 2% собствено участие нa Община Русе в размер на 34 992.38 евро.

 

Предвиденият парцел, на който ще бъде разположен паркът, е с площ от 25 дка. Той ще  бъде изграден с естествени и екологосъобразни материали, вместо с т.нар. „сива инфраструктура“. Обособена е зона за пикник, за събития и срещи, както и детска площадка. Алеите ще са с водопропусклива настилка, а осветлението - със соларно захранване. Планира се подходяща паркова мебел и чешма с питейна вода. Растителността ще бъде от местни растителни видове, характерни за Дунавската равнина и крайбрежието на р. Дунав, а тревните смеси - сухоустойчиви, слънцелюбиви и с екстензивна поддръжка.

 

Предвижда се изграждане на система за видеонаблюдение и автоматизирана поливна система. Акцент в парка са фонтанът и кът „Биоразнообразие”, в който да се развият билкова градина, градина, привличаща насекоми и птици, градина с подправки, градско земеделие и др.

 

С изпълнението на проекта се цели подобряване качеството на средата, качествата на живот и комфорта на обитаване чрез създаване на благоприятна и природосъобразна среда, която да оформи нови пространствени решения и физическо обновяване на територията.

 

Припомняме, че в края на месец юни 2023 г. Община Русе проведе запитване сред русенци, в което се включиха 2575 души. Над 98% от тях приветстваха идеята за обособяването на паркова зона в посочения имот. Кметът Пенчо Милков обяви, че макар кварталът да е добре озеленен, живущите там не разполагат с парк в близост до домовете си. Зеленото пространство ще бъде от полза както за тях, така и за всички русенци и гости на града.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама