НОВИНИ


Президентът Румен Радев ще се срещне със Съвета на ректорите за заплатите

2 2442 15.05.2024
Президентът Румен Радев ще се срещне със Съвета на ректорите за заплатите
Румен Радев

Президентът Румен Радев ще се срещне с представители на Съвета на ректорите на висшите училища у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Поводът за разговора на „Дондуков“ 2 е изразеното недоволство на работещите в сектора на висшето образование и готовността им за протести.


Държавните университети излизат на протест и затварят врати на 20 май. Причината - обещано, но неполучено увеличение на заплатите, съобщиха от синдиката в сферата на висшето образование и науката към КНСБ. Към висшите училища се присъединяват и държавани научни институции - Българската академия на науките, Селскостопанската академия и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

 

Демонстрациите започват пред сградата на Министерството на финансите. Университетите няма да отворят, като изключения ще има само за "дейности със спешен и неотложен характер", пишат в писмо до държавните институции от Съвета на ректорите. Протестните действия ще продължат до края на летния семестър, който приключва в средата на юни, предупреждават оттам, като може да се прибегне и до блокиране на пътищата.

 

Защо обаче е напрежението, което е рядкост в академичните среди? Заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите на университетските преподаватели. В държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв. за ръст на възнагражденията на академичния състав от 1 януари на настоящата година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама