НОВИНИ


Президентът на Грузия налага вето на закона за чуждите агенти. Ще бъде ли това достатъчно?

0 2608 15.05.2024
Президентът на Грузия налага вето на закона за чуждите агенти. Ще бъде ли това достатъчно?

Върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк изрази "дълбокото си разочарование" от приемането в Грузия на спорния закон за чуждестранното влияние.


От НАТО определиха действията на управляващите в Тбилиси като "стъпка в погрешната посока", която отдалечава страната от европейската и евроатлантическата интеграция. А върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел призова грузинските власти да оттеглят закона.

 

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили обяви, че ще наложи вето на закона. Управляващите обаче разполагат с необходимото парламентарно мнозинство за преодоляване на президентското вето, информира БНР.

 

На фона на многолюдни протести и сблъсъци с полицията около парламента и ръкопашни схватки между депутатите вътре в него законът за чуждестранното влияния беше приет вчера окончателно на трето четене. 84 депутати от управляващата партия "Грузинска мечта" и близката до нея формация "Силата на народа" подкрепиха закона, 30-те представители на опозиционните "Единно национално движение" и "Лело" гласуваха против. 


Противниците на документа го сравняват с действащия в Русия закон за чуждестранните агенти, който се използва за репресиране на несъгласните с властта.

 

Грузинският закон за чуждестранното влияния задължава неправителствените организации с над 20% финансиране от чужбина да се вписват в специален регистър и да предоставят подробни отчети за дейността си.

 

Във вторник заместник-държавният секретар на Съединените щати за Европа и Евразия Джим О'Брайън се срещна в Тбилиси с премиера Иракли Кобахидзе. Според грузински медии О'Брайън е предупредил властите за опасността от персонални американски санкции, ако продължат да използват сила срещу демонстрантите.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама