НОВИНИ


71- годишен писател е гръмнал Фицо с думите: Робо, ела тук!

21 3396 15.05.2024
71- годишен писател е гръмнал Фицо с думите: Робо, ела тук!
Убиецът е задържан

Нападателят, който простреля Робърт Фицо, е 71-годишен пенсионер на име Юрай Ч. от град Левице. Мотивите му са неизвестни. Според някои словашки медии става дума за словашкия писател Юрай Чинтула. Освен основната си дейност, той е бил активист на либералната партия "Прогресивна Словакия". Преди опита за убийство той е извикал на премиера: "Робо, ела тук" - и е открил огън.


Оръжието, с което е извършено престъплението е законно притежавано.

 

Състоянието на премиера на Словакия Роберт Фицо, срещу когото днес бе извършено покушение, е тежко. Той е ранен в корема и ръката. Откаран е с хеликоптер в болница в Банска Бистрица, защото според лекарите състоянието му не позволява транспортиране до столицата Братислава - много е далече. Предстои да му бъде направена операция, съобщават местните медии.

 


Словашкият премиер Роберт Фицо е "между живота и смъртта", след като е бил прострелян "няколко пъти", заяви правителството на централноевропейската държава в официалната му страница във "Фейсбук", цитирано от Франс прес.

 

"В момента го превозват с хеликоптер до Банска Бистрица, той се намира между живота и смъртта", се казва в изявление на правителството, което определя нападението срещу премиера като "опит за убийство".


На страницата на 59-годишния политик във Facebook се появи публикация, която гласи:


Срещу Роберт Фицо днес бе извършен атентат след заседание на правителството в град Хандлова, когато е отишъл при малка група поддръжници, с които да се ръкува. Ранен е на няколко места и в момента е с опасност за живота. В момента той се транспортира с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като транспортирането му до Братислава би отнело твърде много време поради необходимостта от спешна операция. Всичко ще се реши през следващите няколко часа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама