НОВИНИ


Ден до матурата по български език, какво трябва да знаят зрелостниците?

1 2809 16.05.2024
Ден до матурата по български език, какво трябва да знаят зрелостниците?
личен архив

Остава ден до държавните зрелостни изпити след 12 клас. Утре е задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература, на който ще се явят над 50 хиляди младежи в над 750 училища. В понеделник, 19 май зрелостниците трябва да се явят и на втората задължителна матура.


Организацията в училищата е много стройна, от зрелостниците се изисква единствено да дойдат навреме, коментира пред БНТ Асен Александров - директор на 51-во средно училище в София.

 

"Най-късно трябва да са в 8 без 10, 8 без 5 в училището, тъй като трябва да влязат в сгадата до 8.20 часа. В 8.30 часа излизат паролите за първата част от изпита и после няма да можем да пускаме ученици. Бих ги посъветвал да отидат в училищата и по-рано, дори в 7.30".
Зрелостниците трябва да си носят личната карта и служебната бележка за допускане на изпит - могат да я покажат и в хартиен, и в електронен вариант.

 

Матурата по български език и литература е от три части. В първата има 23 въпроса със затворен и отворен отговор и трае 60 минути. Втората част е от 17 въпроса, отново за 60 минути. Третата част е 120 минути - тогава зрелостниците трябва да напишат интерпретативно съчинение или есе. На изпитите се пише с черна химикалка.След като започне третата част, зрелостниците нямат право да излизат през първите 60 минути, дори и да не напишат нищо, предупреди Асен Александров. По думите му няма съществени разлики в изпита по български от миналите години.

 

"Въпросите се подобряват, цели се учениците да показват повече разсъждения и критично мислене".

По данни на МОН най-предпочитаният предмет за втората задължителна матура отново е английският език.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама