НОВИНИ


ЦИК: Машината пази вота на избирателя от самия него

3 2568 16.05.2024
ЦИК: Машината пази вота на избирателя от самия него
личен архив

На този етап няма затруднения при организацията на изборите в чужбина. Нещата вървят по рутинна пътека. Инструментът за автоматчини секции се утвърди като надежден инструмент за организация на избори. Това заяви Стефан Манов, зам.-председател на Обществения съвет на ЦИК в предаването "Денят започва" по БНТ.


По думите му броят на подадените заявления за гласуване в чужбина е незначителен. "Избирателната активност няма да бъде много висока. Хората са много изморени", каза още той. 

 

Според него основен проблем при изборите са протоколите.

 

"Преди видеонаблюдението се виждаше, че има нещо грешно. Ние имахме решението, то работеше перфектно. Машините - перфектни и чисти протоколи, защото бяха машинни. Машините е решение не само на проблема с обработката на изборните документи. Но машината пази вота на избирателя от самия него.





Общественият съвет направихме анализ, на базата на изгледани видеа, установихме, че основната причина за невалидност е грешно отбелязване от страна на избирателя. Машината пази от грешка неволна или нарочна от страна на комисията. Надявам се да върнем хората с гласуване с машина", посочи Манов. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама