НОВИНИ


Инспектор от ВСС е задържан за неприлични предложения към камериeрки в хотел

10 3526 16.05.2024
Инспектор от ВСС е задържан за неприлични предложения към камериeрки в хотел
Александър Мумджиев

Александър Мумджиев от Инспектората към Висшия съдебен съвет, е бил задържан от полицията във Враца за непристойно поведение в хотела, в който бил отседнал. Това потвърдиха пред "Сега" от МВР и от прокуратурата. След това обаче Мумджиев е бил пуснат без обвинение. МВР е образувало разследване по неотложност.


Очаква се и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов да информира парламента за инцидента. Депутатите са тези, които имат правомощие по Конституция да освободят съдебен инспектор. Друг вариант е Мумджиев да подаде оставка. "Сега" опита да се свърже с инспектора, но телефонът му беше изключен. Срещу Мумджиев има показания на камериерки.

 

Мумджиев е във Враца по работа - на проверка в районната прокуратура. Един от казусите, които проверява, е свързан с АЕЦ "Козлодуй" и сигналите, подавани от Наталия Станчева до прокуратурата, по които системно се постановяват откази да бъде образувано разследване.

"Във връзка с публикуваната днес в много електронни медии информация за недопустимо поведение на инспектор Александър Мумджиев в гр. Враца и образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325 НК (хулиганство, б.а.), ще се извърши проверка от РП – Враца, която ще установи налице ли са достатъчно данни за повдигане на обвинение", гласи официалната позиция на ИВСС, който се разграничава от инспектора.

 

В нея се казва още, че данните в медиите сочат за "поведение, несъвместимо със заеманата длъжност, накърняващо престижа на съдебната власт". Инспекторатът ще изпрати до ВСС и до Народното събрание предложение за освобождаването на Мумджиев от длъжност. Това могат да предложат 1/5 от депутатите.

 

Преди да стане член на ИВСС, Мумджиев беше в столичното следствие. Мандатът му, както и на останалите инспектори, изтече още през пролетта на 2020 г. Парламентът обаче така и не откри процедура за подмяна на състава на ИВСС и инспекторатът продължава да действа на практика втори мандат, на какъвто няма право. След края на мандата си инспекторите, които са дошли от съдебната власт, имат право да се върнат в нея, стига да не са навършили пенсионна възраст


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама