НОВИНИ


"Спасете защитниците на Мариупол". Семействата на пленени азовци търсят международна подкрепа

4 25879 16.05.2024
Асоціація родин захисників «Азовсталі»

Асоциацията на семействата на защитниците на "Азовстал" е най-известната и в момента най-активната неправителствена организация, която се занимава с предизвикателствата, пред които са изправени украинските ветерани и военнопленници.


През пролетта на 2022 г. Асоциацията е основана от семействата на намиращите се в плен защитници на Мариупол, които героично защитават града в последния останал плацдарм на отбраната му - стоманодобивния завод "Азовстал", и са принудени да се предадат в руски плен срещу гаранциите за безопасност на Русия.



Инициативата стартира със задачата да популяризира проблемите, пред които са изправени все още оставащите в плен защитници на Азовстал, както и да организира събития, които да улеснят рехабилитацията на освободените от руски плен. Сдружението придобива все по-голяма известност, като броят на последователите му възлиза на над 75 000 в Instagram и приблизително 42 000 във Facebook.

 

"След съобщението, че гарнизонът в Мариупол е напуснал "Азовстал", разбрахме, че трябва да консолидираме силите си по един или друг начин. Определени процеси (комуникацията на властите с Червения кръст и други международни партньори относно защитата на правата на военнослужещите - бел. ред.) бяха започнали, така че искахме да бъдем част от тях", казва в коментар Мариана Хомерицка, съосновател на Асоциацията на семействата на защитниците на "Азовстал".

 

Точно в първия ден на основаването на Асоциацията Мариана става прессекретар на организацията, с отговорността да достигне до обществеността за събитията, които тази платформа инициира.

 

"Самата аз служих в полк "Азов" от 2017 до 2021 г. Всички момчета и момичета, които са се сражавали в "Азовстал", са мои приятели и затова имам силен мотив да им помогна, защото не съм безразлична към тяхната съдба", казва Мариана.

 

Струва си да се отбележи, че организацията не е страна в официални преговори относно бъдещата съдба на защитниците на Азов в плен. Тази отговорност се носи от Координационния щаб за третиране на военнопленници. Нейните активисти обаче, като представители на обществеността, популяризират темата за пленничеството и оказват подкрепа на семействата на бойците от Мариуполския гарнизон.

 

"Асоциацията има фонд, в който се събират дарения от тези, които се грижат за нея; продаваме и стоки, а 100% от приходите насочваме към заплащане на нуждите и рехабилитацията на семействата на военнопленниците и загиналите защитници на Азовстал", обяснява Мариана.

 

"Активността в социалните мрежи, спонтанните митинги, индивидуалните пикети - всичко трябва да разкрива, че не търсим начини да се скрием от реалността и се борим за тези, които са се борили за нас", добавя Елена Юшченко, обществен активист и участник в митингите в подкрепа на защитниците на Азовстал.

 

"Бруталната руска обсада на град Мариупол продължи 86 дни, от които 82 дни, през които украинските защитници трябваше да отблъскват атаките, докато бяха напълно обкръжени от руските нахлуващи войски. Последният отбранителен плацдарм в Мариупол падна на 21 май 2022 г. - денят, в който всички оцелели членове на местния гарнизон напуснаха "Азовстал", а Русия веднага обяви, че ги е взела в плен. Войниците от мариуполския гарнизон удържаха крепостта с малко лекарства, храна и други важни запаси. Генералният щаб и президентът на Украйна заявиха в последващо изявление, че благодарение на техния подвиг Украйна е успяла да спечели време, да прегрупира силите си и да обезопаси други градове, за да не повторят съдбата на Мариупол", казва Мариана Хомерицка.



Президентът Зеленски неведнъж е изтъквал въпроса за защитниците на "Азовстал" в плен в публичните си речи и интервюта за украински и международни медии, като е подчертавал: "Тези хора (защитниците на "Азовстал" - бел. ред.) извършиха истински геройски подвиг, защитавайки Мариупол толкова дълго, колкото можаха".

 

Той също така отбеляза, че по времето, когато Мариуполският гарнизон е държал крепостта в Азовстал, са били направени редица опити за евакуация на хора и доставка на въоръжение, храна и лекарства в подкрепа на защитниците. "Загубихме много пилоти, които, осъзнавайки, че 90 процента от мисиите ще бъдат неуспешни, все пак изпълняваха мисиите си в опит да помогнат на войниците там, а това, струва си да се отбележи, донесе своите резултати", подчерта Зеленски в телевизионно интервю.

 

Според президента е било "невъзможно да се деблокира град Мариупол с помощта на военна сила. Военното ръководство на Украйна е взело решение гарнизонът да напусне територията на Азовстал и да се предаде в руски плен. След това освобождаването на защитниците на Мариупол трябваше да стане по дипломатически път, по-специално с посредничеството на ООН, Червения кръст и, колкото и странно да звучи, срещу гаранции за сигурност от страна на Руската федерация. "Нашият основен принцип все още остава такъв, какъвто беше - всички украинци трябва да се върнат у дома. Работим интензивно по този въпрос с нашите партньори", добави Зеленски.

 

По данни на Асоциацията на семействата на защитниците на "Азовстал", повече от 900 войници от 12-а бригада за специални операции "Азов" на Националната гвардия все още са в руски плен.

 

При това основателите на Асоциацията подчертават, че към момента няма достъп до информация относно бъдещата съдба и актуалното здравословно състояние на военнопленниците. Би било препоръчително представители на международни организации - Червения кръст и Комитетите на ООН срещу изтезанията и за правата на човека - да посещават пленниците, да наблюдават здравословното им състояние и условията на живот, както и да кореспондират със семействата им, но това не се случва, продължава Мариана.

 

"Те имат определени задължения, предвидени в международните конвенции. Съществуват обаче съмнения дали те изпълняват работата си както трябва. Всеки ден идват новини за това, че Руската федерация повдига нови обвинения срещу нашите момчета, че са подложени на изтезания по време на разпити, за нечовешките условия на задържането им. Освен това научаваме за всичко това от освободените от плен, а не от Червения кръст и др.", казва съоснователят на Асоциацията.

 

"За съжаление, с всяка размяна на пленници виждаме, че липсата на действия от страна на Международния комитет на Червения кръст води до ситуация, в която нашите военнопленници и цивилни заложници са подложени на ежедневни изтезания - изтезания с глад, електричество, и това е така, защото руснаците знаят със сигурност, че Международният комитет на Червения кръст няма да се намеси, няма да поиска достъп до местата за задържане на военнопленниците и цивилните заложници, като по този начин демонстрира своето бездействие". Комисарят по правата на човека на Украйна Дмитрий Любинец споделя тези забележки в интервю за телевизионния канал "Суспилне" по време на посещение в Запорожие през октомври 2022 г., когато работата по механизма за размяна на пленници е едва в зародиш.





Репортери на Укринформ посещават няколко митинга, организирани от Асоциацията, за да научат повече за дейността й и да разговарят с нейните членове.

 

"Синът ни беше сред тези, които доброволно се присъединиха към "Азов". Той загина в Мариупол. Сега ние се борим за неговите другари", казва баща на загинал войник, дошъл да присъства на митинга. "Искам да видя баща си отново", се казва на плакат, който държи синът на пленен защитник, дошъл на митинга, придружен от майка си. "Трябва да бъдем достойни за саможертвата, която струва живота на нашите защитници. Аз съм тук, защото те бяха там, за да ме спасят. Това е моят дълг", сподели Оксана, една от участничките в митинга.

 

Лиза Бикова, Укринформ. Преводът със съкращения и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама