НОВИНИ


Си Цзипин към Путин: Спиране на бойните действия в Украйна и спазване суверенитета и цялостта на всички страни

7 3681 16.05.2024
Си Цзипин към Путин: Спиране на бойните действия в Украйна и спазване суверенитета и цялостта на всички страни
Си Цзипин и Владимир Путин

В съвместното си изявление Си Цзипин и Владимир Путин отбелязаха, че е необходимо да се спрат всички действия, които допринасят за продължаване на бойните действия. Посланието им недвусмислено е насочено към Запада.


Си Цзинпин заяви, че позицията на Китай остава непроменена - възможно най-скорошно прекратяване на бойните действия, спазване на суверенитета и териториалната цялост на всички страни и съобразяване с условията за сигурността на всички:

 

"Единодушни сме, че правилната посока е намирането на политическо решение на украинската криза. Китай е за възможно най скорошно възстановяване на мира и стабилността на Европейския континент и ще играе конструктивна роля докрай. Шон тан - чуй ме", каза Цзинпин.

Анализатори веднага фокусираха вниманието върху думите на китайския президент "прекратяване на бояните действия, спазване на суверенитета и териториалната цялост на всички страни", като настояване към Москва да спру войната и да се изтегли от Украйна.

 

"Признателни сме на нашите китайски приятели и колеги за инициативите им за решаване на този проблем", каза руският президент.

 

Путин от своя страна подкрепи Си в борбата със Съединените щати за надмощие в Азиатско-тихоокеанския регион, заявявайки, че затворените военни съюзи там са вредни.

 

В изявлението си руският и китайският лидер обявиха, че заедно ще бранят принципите на справедливостта и демокрацията и световния ред, отразяващ многополюсните реалности. И критикуват Съединените щати за нарушаване на стратегическия ядрен баланс и за глобализиране на противоракетната им отбрана.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама