НОВИНИ


Еврокомисията е против данъчните облекчения за земеделски стопани

0 2477 17.05.2024
Еврокомисията е против данъчните облекчения за земеделски стопани
Земеделие и данъци Агри.бг

Европейската комисия е против данъчните облекчения за земеделски стопани, става ясно от отговор на министъра на земеделието Георги Тахов в отговор на депутатски въпрос.


На 7 декември 2023 г. Народното събрание прие промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а именно тези, регистрирани като земеделски стопани ,които са получили субсидия или друго подпомагане, могат да ползват данъчно облекчение, като намалят сумата от годишната си данъчна основа с размера на получените субсидии, но с не повече от 100 000 лева.

 

Според ЕК подобна мярка води до избирателно предимство, което би довело до прилагането на правилата за държавна помощ, посочва земеделският министър.

 

Освен това физическите лица, които извършват стопанска дейност, могат да бъдат квалифицирани като предприятия, попадащи в обхвата на контрола върху държавната помощ, става ясно от отговора на ЕК. Комисията прави извод, че мярката е насочена към дребни производители – физически лица и предлага като вариант да се разгледа използването на правилата по „де минимис“.

Земеделското министерство е уведомило Министерство на финансите за становището на ЕК и се обсъждат възможности за прилагането на такъв тип данъчно облекчение за земеделски стопани – физически лица.

 

Припомняме, че над 50 000 земеделци получиха близо 300 млн. лева по "украинската помощ"


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама