НОВИНИ


Парламентът ще заседава извънредно

2 2438 17.05.2024
Парламентът ще заседава извънредно

Във вторник от 13:00 часа ще има извънредно заседание на Народното събрание, съобщи пред журналисти Станислав Балабанов от "Има такъв народ". Той посочи, че това е решил днес председателският съвет в парламента. 


По Конституция, след като са внесени подписи и има такова искане, Народното събрание е задължено да се свика извънредно, посочи той. Балабанов коментира, че не е имало никакъв смисъл от свикването на това извънредно заседание, но "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) настояват за провеждането му, предаде БТА.



Ако имаше смисъл, досега бих свикала извънредно заседание на Народното събрание, коментира пред журналисти по-рано днес заместник-председателят на парламента Росица Кирова, която изпълнява длъжността председател на Народното събрание. 

 

В началото на седмицата от ПП-ДБ внесоха искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание заради увеличението на пенсиите. От политическата сила искат да се гарантира, че Националният осигурителен институт (НОИ) и правителството ще изпълнят бюджета така, както е гласуван, и увеличението на пенсиите от 1 юли ще е с 11 %. 

 

От ПП-ДБ посочиха, че искането е внесено след "опита на служебния кабинет да намали увеличението на пенсиите на 10%, позовавайки се на проект на доклад на Надзорния съвет на НОИ". По-късно Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването на пенсиите да е с 11% от 1 юли.   

 

Виждате изпълнителната власт колко често си мени мнението под натиск – за детската болница, за увеличението на тока, за пенсиите, коментира пред журналисти Стою Стоев от ПП-ДБ след председателския съвет на парламента. Заседание, според нас, трябва да има, потвърдихме го на председателски съвет, за да гарантираме, че точно след изборите няма да се окажем с 10 % увеличение на пенсиите, макар да е предвидено да се увеличат с 11 %, както е заложено в бюджета, добави той.

 

От „БСП за България“ поискаха да се включи още една точка в дневния ред на извънредното заседание – изслушване на министъра на енергетиката и на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с информациите за драстично увеличение на тока.



Искаме това изслушване и да се вземе абсолютно отговорно решение на всякакви нива и институции да не се допуска 20 % или 30 % увеличение на тока, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти на излизане от сградата на Народното събрание. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама