НОВИНИ


Главнокомандващият на НАТО ген. Каволи: Русия не прави стратегически пробив в Харков, не им стига войската

4 3371 17.05.2024
Главнокомандващият на НАТО ген. Каволи:  Русия не прави стратегически пробив в Харков, не им стига войската
Кристофър Каволи

Главнокомандващият на НАТО не вярва, че руската армия е разположила достатъчно войски, за да направи стратегически пробив в района около Харков в Североизточна Украйна, съобщава "Ройтерс". Генерал Кристофър Каволи, върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа, е уверен, че украинските сили ще задържат позициите си в региона.


Миналата седмица Русия отвори нов фронт във войната в Украйна, когато малки групи високомобилни единици нахлуха бързо през границата в района на Харков, принуждавайки Украйна да насочи войски от други области.

 

"Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив", каза Каволи на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел след среща на военни началници от целия трансатлантически алианс. Нещо повече, те нямат уменията и способността да го направят, да действат в необходимия мащаб, за да използват всеки пробив за стратегическо предимство, добави той. Те наистина имат способността да напредват на местно ниво и са направили част от това. Също такаимат и загуби."

 

Адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО, каза на пресконференцията, че очаква "сериозни подобрения" скоро в количеството боеприпаси, които украинските сили ще получат.

 

Каволи каза още, че съюзниците на Украйна сега доставят "огромни количества" боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана с малък обсег и "значителни количества" бронирани превозни средства, които ще помогнат за борбата с настъплението към Харков.

 

"Аз съм в много близък контакт с нашите украински колеги. И съм уверен, че те ще издържат линията", каза той.

 

 

Украинският проект Deep State съобщава, че руските войски са напреднали в посока Харков северно от Волчанск. "Врагът имаше частичен успех при Кисловка, Берестовой...", съобщава Deep State в "Телеграм".

 

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че въоръжените сили на Украйна са осуетили плановете на Русия да навлезе възможно най-дълбоко в застроената зона на Волчанск и да се закрепи там.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама