НОВИНИ


ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

7 2538 17.05.2024
ОССЕ: Препоръчваме изпращане на мисия за наблюдение на извънредните избори в България

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа препоръчва изпращането на мисия за наблюдение на предстоящите избори в България, цитирайки опасения за купуване на гласове и контролиране на гласоподавателите. Това става ясно от публикуван в понеделник доклад на организацията.


Докладът е резултат от работата на мисия за оценка на нуждите в България на Службата за демократични институции и права на човека (СДИПЧ) към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. 



Мисията има за задача да прецени необходимостта от наблюдение на предстоящите национални и европейски избори в страната, големината на евентуална бъдеща мисия и какви експерти да включва. 

 

Експертите на ОССЕ препоръчват изпращането на “лимитирана изборна мисия” - втората по мащаб и сериозност мярка за наблюдение. Предвид практическите трудности пред организацията на такава мисия в краткото време, което остава, ОССЕ препоръчва изпращането на екип от експерти на място, които да проследят за честността на провеждането на изборите за национален и европейски парламент в България.

 

В заключенията си членовете на мисията цитират и доклада на АКФ за контролирания и купен вот, който гласи, че “търговията с гласове (в България) е доходоносен бизнес, контролиран от организираната престъпност и покровителстван от заинтересованите политически субекти” като “най-често на изборните манипулации са най-бедните, слабо образовани избиратели”.



СДИПЧ към ОССЕ е междуправителствена организация, натоварена с наблюдението на изборите в 57 страни от Северното полукълбо. Препоръките на организацията са със сериозна тежест при обсъждания на промени в изборните законодателства на държавите членки.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама