НОВИНИ


Състоянието на Фицо остава много тежко. Претърпял е втора операция

2 2491 17.05.2024
Състоянието на Фицо остава много тежко. Претърпял е втора операция
личен архив

Здравословното състояние на словашкия министър-председател Роберт Фицо е все още много тежко два дни след като беше прострелян, заяви неговият заместник и близък съюзник, цитиран от АФП.


Роберт Калиняк съобщи, че Фицо е претърпял втора операция. "Състоянието му все още е много сериозно. Мисля, че ще са необходими няколко дни, за да се види как ще се развие ситуацията", каза Калиняк. 

 

59-годишният Фицо беше прострелян в град Хандлова.  Нападателят беше задържан, той е 71-годишен мъж, чиито мотиви са политически.

 

Хандлова се намира на около 180 км североизточно от столицата Братислава.

 

Четири изстрела са били произведени след правителствено заседание, а един от тях е улучил в корема.





Фицо е известен с русофилските си позиции. Дойде на власт с обещания да спре оръжието за Украйна. Скоро след поемането на властта обаче стана ясно, че вместо това може да даде износа на близки до него бизнесмени.

 

Словашкият премиер Роберт Фицо се върна начело на държавата за четвърти път, след като спечели изборите през есента на миналата година. Той обаче не се добра до мнозинство и формира правителство с крайни националисти, пише "Свободна Европа".

 

Фицо е казвал, че отстъпването на част от украинската територия на Русия е единственият начин за прекратяване на войната. Повтори, че е против членството на Украйна в НАТО и ще наложи вето. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама