НОВИНИ


Огън в синагогата в Руан на фона на Франция, която се готви за Олимпийски игри

1 2559 17.05.2024
Огън в синагогата в Руан на фона на Франция, която се готви за Олимпийски игри

Френската полицията застреля алжирец с нож, който в петък подпали синагога и заплаши полицията в град Руан в последната антисемитска атака, съобщиха официални лица.


"Въоръжен мъж се покатери по някакъв начин в синагогата и хвърли предмет, нещо като коктейл "Молотов", в главното молитвено помещение", заяви кметът Никола Майер-Росиньол, като добави, че никой друг не е пострадал в шокирания град в северозападната част на регион Нормандия, предаде "Ройтерс".





Полицията открила мъжа на покрива на синагогата с железен прът и кухненски нож, като го застреляла, когато той не се подчинил на заповедта да спре.


Франция, както и много други страни в Европа, отбеляза огромен скок на антиеврейските прояви след нападението на Хамас срещу Израел на 7 октомври и военния отговор на Израел в Газа.


Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманин заяви, че наскоро е била отхвърлена молбата на нападателя за разрешение за пребиваване. Иначе той не е бил в полезрението на полицията или разузнавателните служби.


"Този антисемитски акт засяга дълбоко всички нас", заяви Дарманин след посещението си в синагогата и добави, че Франция прави всичко възможно, за да защити еврейската си общност.


Равинът на синагогата Хмуел Любецки заяви, че съпругата му е била там по време на нападението.

 

"Имахме голяма уплаха", каза той пред телевизия BFM.


Съпругата му "чула изстрели и писъци ... и след това видяла, че от синагогата излиза дим, затова веднага слязла долу, помогнала на пожарникарите да влязат в синагогата".
Според него подобна атака е била очаквана поради засилването на антисемитизма. "Имахме този страх в себе си, но когато това се случи, все още е шокиращо."
Позиция 1 от 5 Полицаи работят, след като по-рано полицията застреля въоръжен мъж, който подпали синагогата в града в Руан, Франция, 17 май 2024 г.


Наташа Бен Хаим, председател на еврейската общност в Нормандия, заяви, че стените на молитвената зала и голяма част от мебелите са почернели от огъня и дима. "Това е катастрофално. Да, разстроена съм, много съм разстроена", каза тя пред репортери.


ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ НАБЛИЖАВАТ


Франция е домакин на летните олимпийски игри след два месеца и е в най-висока степен на готовност предвид сложния геополитически контекст в Близкия изток и източния фланг на Европа.





Прокурорът Фредерик Тейле заяви, че полицаят е спазил правилната процедура при откриването на огън, след като нападателят е тичал към него, размахвайки нож и пренебрегвайки командата да спре.


"Пристигайки на място (в синагогата), пожарникарите и полицаите забелязаха мъж на покрива на синагогата, той размахваше железен прът в едната си ръка и кухненски нож в другата", каза той, описвайки дима, излизащ от прозорците.


По-късно синагогата е блокирана от полицаи, докато се събират доказателства. Кметът Майер-Росиньол заяви, че тя е била заобиколена от поредица от охранителни камери.


През първите три месеца на 2024 г. във Франция са регистрирани 366 антисемитски прояви, което е три пъти повече от същия период на миналата година.
"Никой не може да отрече тази антисемитска вълна. Никой не може да отрече факта, че според изчисленията френските евреи представляват 1% от френското население, но че повече от 60% от антирелигиозните актове са антисемитски актове", каза той.


Равин Любецки призова общността да продължи да работи както обикновено.


"Тази вечер е Шабат (събота). Важно е да запалим свещите за Шабат, за да покажем, че не се страхуваме и че продължаваме да практикуваме юдаизма си въпреки обстоятелствата", каза той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама