НОВИНИ


Безлов за стрелеца на Фицо: "Националист от проруско движение". Поптодорова: "Опитват се да го пришият към либерални кръгове"

4 2740 18.05.2024
Безлов за стрелеца на Фицо:
Елена Поптодорова и Тихомир Безлов

Атентатът срещу словашкия премиер Роберт Фицо е политически мотивиран. Около това мнение се обединиха експертът по сигурност от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и бившият ни посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб Елена Поптодорова.


„Това нападение е политически мотивирано, въпреки че е продиктувано от тежка личността фрустрация. Докато ние два дни обсъждаме това нападение, то у нас се разиграва едни друг сюжет, свързан с отцеубийство. Виждате, че единият случай, който е безкрайно по-драматичен, се разглежда като нещо извън нас. Докато атентатът срещу едни лидер се приема като нещо от нашия живот, от нашата действителност“, коментира в предаването „Тази събота“ Поптодорава.Според нея целият свят е реагирал на това нападение по един и същ начин – то е осъдено от всички. За нея големите въпроси са какви са причините, които са довели до тази агресия, както и как този атентат се „проектира в близкото и по-далечното ни бъдеще“.

 

„Има много противоречива информация за стрелбата по словашкия премиер. Юрай Цинтула на първо място е националист и бил е свързан с проруско движение. В същото време премиерът на Словакия също е доста проруски настроен, т.е. има някакво разминаване в мотивите. От друга страна обаче има някакви изказвания, които стрелецът е правил срещу Фицо и липсата на вътрешно политически промени“, отбеляза Безлов.


Експертът по сигурност припомни някои от коментарите на големите световни медии, а именно, ме Словакия е много разделена страна в момента.

 

„Ако погледнем проучванията за нагласите на хората там към войната в Украйна, ще видим, че ние много си приличаме с тях, за разлика от Полша, Чехия, Литва, Латвия и Естония, където има ясно антируско настроение. У нас и в Словакия населението е разделено на проруско и антируско“, пояси той.„Фицо е един гъвкав политик и той затова успя да си осигури рекордно време, в което беше начело на властта в Словакия. В този смисъл всички опити извършителят да бъде пришит към някакви либерални кръгове или да бъде включен в някакъв по-сериозен замисъл, няма да издържат. Той обаче е изразител на онази фрустрация, която явно е налична в словашкото общество“, смята Поптодорова.

 

Такава теза Елена Поптодорова изрази преди дни и в интервю за ФрогНюз. Интервюто - четете тук.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама