НОВИНИ


Хилари Клинтън в София: Правата на жените са незавършеното дело на 21 век

3 2709 18.05.2024
Хилари Клинтън в София: Правата на жените са незавършеното дело на 21 век
Хилари Клинтън

"Правата на жените са незавършеното дело на 21 век. Нашата работа е да обединяваме хората, да поемаме ангажименти, да помагаме на повече млади жени да имат уменията и мечтите, а ако премахнем всички бариери, това ще увеличи драстично БВП на всички страни". Това каза бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на срещата на създадената от съпруга ѝ Бил "Глобална инициатива на Клинтън" (Clinton Global Initiative – CGI).


"България изпреварва много държави по брой жени лидери, а с директивата "Жените в управителните съвети" броят им само ще се увеличава и още един път благодари за значителните стъпки, които прави страната ни по отношение равенството на жените", каза още Хилари Клинтън.



Срещата в София е част от "Пътя към септември" на CGI - целогодишни срещи за установяване на нови партньорства и намиране на начини за решаване на неотложни глобални проблеми. Финалът на срещите е в Ню Йорк на 23 и 24 септември.

 

Тазгодишната тема на форума "Разчупване на бариерите: Инвестиране в жени предприемачи" е фокусирана върху подкрепата на глобалния напредък на жените лидери в частния и публичния сектор. Сред участниците в срещата са и президентката на Косово Вьоса Османи, Чери Блеър - съпругата на бившия британски премиер Тони Блеър и основателка на Фондация за жените "Чери Блеър" и други.

 

По думите ѝ въпреки приноса им, много жени и момичета се сблъскват с пречки. Получавали около 24% по-ниски доходи. Намирали повече работа в по-нископлатените части на икономиката. 

 

"Трябва да сме честни по отношение на начина на мислене и правните бариери, които се поставят. Предприятията, ръководени от жени, са получили 2% по-малко от инвестирания рисков капитал през миналата година. Говорила съм с много хора и винаги има някакво оправдание, което до голяма степен се корени в предразсъдъци", сподели Хилари. 



Тя уточни, че 1 от 10 жени живее в бедност, но икономиките, в които се намират, не могат да продължат да функционират без техния неплатен труд.

 

"В Африка виждаме жени, които работят навсякъде, и въпреки това техният труд не се отчита, той е неплатен. Има толкова много неща, които могат да се направят. Щастлива съм, че провеждаме тази дискусия в България", каза тя.

 

"Благодаря, че се погрижихте гласът на Косово да бъде чут, много съм щастлива да се присъединя към вас днес, за да обсъдим тази тема. Овластяването на жените е овластяване на обществата", каза и президентът на Косово Вьоса Османи.

 

Тя посочи, че като адвокат и активист е видяла, че колкото повече се овластяват момичетата, толкова повече обществото просперира.

 

От думите ѝ стана ясно, че политиките на Косово категорично включват овластяването на нежния пол. И имало само един прост начин да се постигне икономически растеж - инвестиране в човешкия капитал, както при мъжете, така и при жените.



"Ако не включим половината от човешкия си капитал, ще имаме 50% по-малък растеж", заяви Османи и с огорчение сподели, че икономическите реформи не били насочени към подкрепа на пълния човешки капитал в нейната родина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама