НОВИНИ


Петър Стоянович: Да завършиш средно образование е съвсем нормално. Какво точно празнуваме?

4 25872 18.05.2024
Петър Стоянович: Да завършиш средно образование е съвсем нормално. Какво точно празнуваме?
Петър Стоянович

Да завършиш средното си образование е нещо съвсем нормално и не мога да разбера какво точно празнуваме. Това каза в предаването „Тази събота“ по бТВ проф. Петър Стоянович за абитуриентските балове.


„Днес е невъзможно да не завършиш средно образование – трябва да тичаш срещу него, за да не стане тази работа. Ако едно време взимането на тази образователна степен е било един вид праг – през XIX век това действително е било така, то днес това е една съвсем логична стъпка. И какво празнуваме сега „на попрището жизнено в средата“?! Това са емоции, това са разходи, това е време“, поясни той.Според него е непонятно, защо трябва да се прави „това изстъпление, тази душевна ерупция и маскария“.
 

„Възрожденският българин е скромен човек. Той би дал мило и драго за образованието на децата си, но това, което виждаме по абитуриентските балове, не ми е ясно. Чорбаджи Марко от известния роман определено не би се зарадвал на това“.


„Има голяма промяна. През 70-те и 80-те години на миналия век, да не говорим за по-рано, има една видима градация – за все по-голямото освобождаване и като емоции, и като формат“, каза още той.

 

„Всичко се изроди от свобода в свободия. Не зная в кой момент ние престанахме да празнуваме нормално, кога се роди чудовището наречено абитуриентски бал“, допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама