НОВИНИ


Процедурата за нова частна болница в Казичене бе подновена

1 2507 18.05.2024
Процедурата за нова частна болница в Казичене бе подновена

Министерството на здравеопазването (МЗ) е задействало повторната процедура, по която да бъде разрешено на компанията "Търговска лига" да изгради болница с 550 легла в софийското село Казичене. Това става ясно от информация, изпратена до БНР от Изпълнителната агенция "Медицински надзор". 


По-рано този месец същата частна компания получи от служебното правителство разрешеие да построи болница с името "Мама и аз" в София, но решението впоследстиве беше отменено.Преди три години инвеститорът подава заявление, че желае да разкрие нови медицински дейности на нов адрес - в село Казичене, които да се водят към съществуващата болница "Сърце и мозък" в Плевен. 

 

Новото лечебно заведение ще е с над 500 легла, 26 медицински специалности - включително педиатрия, неонатология и гинекология. Срокът за оборудването на болницата и подбор на персонал е 3 години, стойността на проекта - 45 милиона лева. 

 

Процедурата е завършена през лятото на 2022 година, като здравният министър Асена Сербезова отказва разрешението. Мотивите - наличните възможности за лечение превишават потребностите на населението от медицинска помощ в областта. След съдебно обжалване, в края на миналата година Върховният административен съд отменя дадения отказ и връща процедурата отначало. 

 

Към момента агенция "Медицински надзор" събира информация, за да оцени има ли нужда от нова многопрофилна болница на територията на Столичната община. През март е изпратено запитване до Здравната каса за възможностите лечебното заведение да работи с обществени пари. Отговорът не е готов, обясниха от НЗОК.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама