НОВИНИ


Калин Димитров, ТЕРЕМ: Създаваме национална база за ремонт на машините "Страйкър"

6 4127 18.05.2024
Калин Димитров, ТЕРЕМ: Създаваме национална база за ремонт на машините
БГНЕС

Държавна компания на Министерство на отбраната "ТЕРЕМ- ХОЛДИНГ“ започва производството на дронове-камикадзе, съобщи преди дни в интервю за в. Българска армия изпълнителният директор на фирмата на Министерството на отбраната Калин Димитров. "Създаваме национална база за ремонт на машините "Страйкър". Да си купиш машинита е еднократен акт, но поддръжката е доста по-труден и продължителен процес", посочи той.


Първоначлно бяха публиквани само акценти от интервюто. От цялото интервю на Любомир Денов става ясно, че предприятието вече е усвоило най-търсения натовски калибър:

 

"Още през януари произведохме първите тестови партиди 155-мм снаряди, но все още не сме преминали към масово производство. Тук трябва да направя уточнението, че това стана с ценната помощ на наши партньори от българската компания "Трансмобил"."В момента финализираме преговори с украинската компания „Авиагрейд” за съвместен ремонт на хеликоптери от типа Ми-7,Ми-8 и Ми-17.  „Авиагрейд” в момента изпълнява поръчки за милитаризация на Ми-17, което означава монтиране на въоръжение – главно НУРС (неуправляеми реактивни снаряди), както и създаване на възможности за полети в нощни условия. Главното за нас е да търсим директни контакти с фирми без посредници. Първите два договора за ремонт на агрегати за хеликоптери вече са сключени. За Ми-8 и Ми-17 имаме необходимата документация и стендове, украинците ще помагат с някои специалисти. Надяваме се да получим не само агрегати, а и цели хеликоптери за ремонт. Търсим варианти за натоварване на всички мощности. Както знаете, във Велико Търново ще се асемблират бронираните машини "Страйкър", каза още Димитров.

 

"Тук ще получаваме машините "Страйкър" като сглобено шаси с двигател, трансмисия, 8 гуми и 4 оси, но без поставени радиостанции, въоръжение, прибори за нощно виждане. И всичко това ще се интегрира в завод "Ивайло" – Велико Търново.  Най-важното  е, че създаваме национална база за ремонт на тези машини. Нали не си представяте, че за всяка повреда ще опираме до техници на завода производител, който е далеч зад океана. Да си купиш машинита е еднократен акт, но поддръжката е доста по-труден и продължителен процес".

 

"Очакваме финансирането на предприятието за ремонт и поддръжка на "Страйкър"-и във Велико Търново да бъде подпомогнато от САЩ. Примерно цялото специализирано оборудване ще ни бъде предоставено безвъзмездно. Ние трябва да обезпечим само инфраструктурата и стандартното оборудване. Така придобиваме възможности за 4-то и 5-о ниво на ремонти (което са по същество заводски ремонти). Такива възможности за ремонт на съветската техника сме имали и все още имаме. От САЩ вече идваха няколко експертни групи да огледат условията във Велико Търново. Тези дни мина последната оценка от страна на фирмата производител "Дженерал дайнамикс", която е добра и обнадеждаваща. Съвместната работа с американските партньори е доста напреднала. Работи се усилено на отбранителното изложение "Хемус" в началото на юни "Терем" да има съвместен щанд с американската фирма. Така съвсем публично ще официализираме съвместната си дейност"

 

"В средата на следващата година ще получим първите бронирани машини. Те, разбира се, няма да дойдат едновременно, а на етапи и недоокомплектовани. Тук ще се окомплектоват напълно. Американците са ни предоставили необходимото ноу-хау – техническа документация дори за производство на резервни части в средносрочна перспектива", каза още той."В момента имаме сглобени първите десетина дрона", каза още Калин Димитров. "Отначало ще разчитаме на вносни части. Но вече работим активно по възможностите за производство на отделните компоненти на дрона у нас. Примерно вече има българска фирма, която произвежда батериите. Част от електрониката също ще се произвежда тук".

 

"Главно ще произвеждаме управляеми дронове камикадзе, които по наши данни сега масово се използват на фронта в Украйна. Това са малки безпилотни апарати, които ще поразяват цели с помощта на осколъчен или кумулативен боеприпас. Наричаме ги камикадзе, защото тяхната цел е да унищожат противника, без възможност да се връщат. Той тежи 2–3 кг и е сравним с гранатата за РПГ-7", посочи той.

 

По думите му такъв дрон камикадзе ще струва около 2000 лева.

 

"Около 2000 лв. А може да порази танк за 10–15 млн. евро. Вижте, фронтът в Украйна толкова е наситен с дронове, че и двете страни вече използват някои модели дори за лов за пехотинци"

 

Работи се по дрона съвместно с украинска фирма, посочи той:

 

"Така получаваме лесен достъп до съответните компоненти. Производството е доста сложно, тъй като суровините, материалите поне в регионален мащаб са изкупени за години напред, а ние не искаме да губим време.

 

С украински компании имаме договор за трансфер на технология , за локализация на производство. В момента в Украйна е налице масово производство на високотехнологични евтини дронове. Не само на дронове камикадзе, но и на други модели, примерно на самолетен тип. Дроновете са изключително ефективни, като се има предвид тяхната ниска цена. Големите дронове от типа "Байрактар" също имат своето място, но трябва да се има предвид, че те са идеални цели за ПВО. Голямата роля на дроновете е в по-ниските тактически нива"."Активизираме директните международни контакти. И вече мога да кажа, че до 1 година ще имаме дрон с 50 кг бойна глава, който лети на над 500 км със скорост 500 км/ч. Негови примерни цели са командни пунктове, кораби, радиопредаватели, обекти на инфраструктурата".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама