НОВИНИ


"Politico": Вълна от заплахи срещу журналисти и общественици, противници на руския закон в Грузия - сплашването на опозицията вече тече

4 7990 18.05.2024
ЕПА/БГНЕС

50-годишният преподавател и бивш дипломат Гиа Джапаридзе е нападнат близо до дома си в Тбилиси на 8 май вечерта от няколко души, които държат палки и нещо, което той смята за бейзболна бухалка.


"Роден съм в Съветския съюз. Не се страхувах от комунистите. Те също не могат да ме уплашат. Нямам никакви съмнения - знам, че зад това стои правителството", казва Джапаридзе, който има нужда от шевове, получил е сътресение на мозъка и дълбоки жилави синини по гърба.

 

Нападателите ясно показаха, че са се насочили към него заради публичната му опозиция срещу руския закон за "чуждестранните агенти", който грузинският парламент одобри във вторник.

 

Критиците на новия закон се опасяват, че правителството ще го използва за разправа с медиите, опозицията и гражданското общество в тази кавказка страна с население от 3,7 милиона души. Десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците, разгневени от факта, че правителството им изглежда решено да провали перспективите на страната за присъединяване към ЕС.

 

Брюксел се опасяваше, че новият закон ще предшества брутално потискане на инакомислието, но насилието и сплашването на опозицията вече се засилват, дори преди законът да влезе в сила.По време на протест във вторник братът на Джапаридзе, опозиционният политик Зураб Джапаридзе, заяви пред "Politico", че няма да се поддаде на насилието, защото демократичното бъдеще на страната е заложено на карта.

 

"Можем да бъдем или на пътя към Европа, или на пътя към Беларус", каза той.

 

Зураб Джапаридзе каза също, че група мъже са се опитали да го нападнат три пъти, откакто законът за чуждестранните агенти започна да предизвиква съпротива. По време на един от опитите той е стрелял с пистолет във въздуха, за да възпре нападателите си.


На нечий прицел

 

Нино Зуриашвили също се сблъска с нарастващата политическа заплаха.

 

Основателят на разследващото издание "Студио Монитор", едно от изданията, които са изправени пред опасността да бъдат обявени за чуждестранни агенти, Зуриашвили получи обаждане от неизвестен номер миналата седмица. Гласът от другата страна на линията я обижда заради противопоставянето ѝ на законопроекта. Десетки други протестиращи и видни активисти казват, че са се сблъсквали с подобни заплахи.

 

Няколко дни по-късно, когато Зуриашвили пристигнала в офиса си, била посрещната от десетки листовки с нейния лик, разлепени по стените отвън, които я обвинявали, че е "агент, продаден за пари", и наричали разследващия орган "антигрузинска агенция".

 

"Това беше много неприятно усещане. Това означаваше, че съм на нечий прицел", казва тя пред "Politico".

 

Подобни плакати тя открива и в близост до дома си. Колата ѝ също била изпочупена, изрисувана със спрей с пениси и графити, които я наричали "агент, продаден за пари"."Това ме накара да осъзная, че през цялото време съм била права", казва тя. "Правителството създава групи, за да ни потиска. Ние се събуждаме в Русия. Ще се борим с тази война докрай. Грузия няма да се превърне в Русия."

 

Димитри Чиковани, член на опозиционната партия "Обединено национално движение", е нападнат от група неидентифицирани мъже близо до дома си на 8 май - същата нощ, в която е извършено нападението над Гиа Джапаридзе. На кадри от видеонаблюдението се вижда как петима мъже го бият безмилостно, докато излиза от колата си. Той попада в болница с множество наранявания по лицето и тялото.

 

Чиковани обвинява управляващата партия "Грузинска мечта" и енигматичния олигарх, основал партията и понастоящем неин почетен председател, Бидзина Иванишвили.

 

"Нападателите и вътрешното министерство служат на един и същ господар", каза той и добави, че въпреки започването на официално разследване е сигурен, че полицията няма да вземе случая му насериозно.


Грузинска база данни за мечти

 

Управляващата партия "Грузинска мечта" не показва признаци, че се опитва да намали напрежението.

 

В подкрепа на консервативните си поддръжници и отхвърляйки критиките на ЕС и САЩ, партията твърди, че новият закон е необходим, за да се спре чуждестранното влияние, което подкопава традиционните ценности.

 

"Ако се подчиним на тези чужди директиви от съветски тип, в бъдеще те със същия успех ще поискат от нас да отхвърлим законите за семейните ценности и защитата на непълнолетните, да приемем еднополовите бракове, да легализираме наркотиците", заяви в понеделник премиерът Иракли Кобахидзе.

 

Що се отнася до побоищата, министърът на правосъдието Рати Брегадзе заяви, че самите проевропейски протестиращи са виновни за извършването на нападения срещу собствените си поддръжници. "Ако някой има полза от подобна бъркотия, това са хората, които стоят зад тези протестиращи", каза той.

 

Междувременно председателят на парламента Шалва Папуашвили заплаши, че ще се справи с демонстрантите - обяви плановете си да създаде база данни за тези, които според него са "замесени в насилие, незаконни дейности, сплашване и изнудване или одобряват подобно поведение".

 

Базата данни ще бъде публикувана в интернет, за да се посочат имената и да се засрамят обвинените в прегрешения. Критиците виждат в това поредния ход за дискредитиране на опонентите на правителството.От "Грузинска мечта" не отговориха на многократните молби за коментар.

 

Във вторник, когато грузинският парламент гласува с 84:30 гласа "за" законопроекта, хиляди хора се събраха пред сградата на законодателния орган в центъра на Тбилиси, за да заглушат заседанието с хор от свирки, вувузели и блъскане на тенджери и тигани. Полицията за борба с масовите безредици разпръсна тълпите с водни оръдия и звуково оръжие. Властите арестуваха десетки хора, като използваха сълзотворен газ срещу мирните протестиращи, и бяха обвинени в побой над задържаните.

 

В края на митинга няколко мъже в черно, носещи маски, се нахвърлиха върху журналисти и минувачи, като снимаха присъстващите в очевиден опит да ги сплашат. Помолени от "Politico" да се идентифицират и да обяснят своята страна в дебата, те запазиха мълчание и продължиха да снимат присъстващите.

 

Грузинска мечта беше предупредена от партньорите си от САЩ и ЕС, че приемането на законопроекта ще навреди на евроатлантическите стремежи на Грузия.

Помощник-секретарят на Държавния департамент на САЩ Джим О'Брайън предупреди за потенциални санкции след гласуването във вторник.

 

"Ако законът бъде придвижен, извън рамките на нормите на ЕС, и тук има подкопаване на демокрацията, и има насилие срещу мирни протестиращи, тогава ще видим ограничения, идващи от САЩ. те обикновено са финансови и ограничения за пътуване на лицата, отговорни за тези действия, и техните семейства."

 

 Дато Парулава и Габриел Гавин, "Politico". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама