НОВИНИ


Зачестяват случаите на заразяване с т.нар "пета болест", за какви симптоми да внимаме?

1 9549 19.05.2024
Зачестяват случаите на заразяване с т.нар
Доктор Трифон Вълков

Заразяването с парвовирус B19, известен още като петата болест, е вирусно заболяване, което отдавна е известно на медицината.


Това заяви в сутрешния блок на NOVA инфекционистът д-р Трифон Вълков. Специалистът обясни, че инфекцията протича с обрив и се характеризира с повишена температура, ставно-мускулни болки и отпадналост. Той обаче побърза да успокои, че преминава като самоограничаваща инфекция и засяга предимно малките деца.

 

Лечението ѝ не изисква някаква сложна терапия. Няма и сериозен риск от усложнения при протичането ѝ, допълни д-р Вълков.

 

По темата с кърлежите лекарят отбеляза, че колкото по-малко е впит в човека един кърлеж, толкова по-малка е вероятността да се зарази с лаймска болест. Той все пак припомни, че съществуват и други зарази, които предават някои кърлежи, като например ку-треската.

 

Д-р Вълков посочи, че комарите също са преносители на различни болести, но за България рискът не е толкова висок, тъй като те обитават основно региони с по-топъл климат, какъвто е Гърция.

 

За т.нар. "пета болест" се заговори след информация за зачестяване на  случаите на заразяване с парвовирус B19 в Гърция. Здравните власти в страната са притеснени, защото децата от няколко начални училища и детски градини в Солун са регистрирани с вируса. 

 

От официалните съобщения става ясно, че до 24 април общо 11 деца на възраст от 3 до 5 години са показали повишени стойности на тропонин в кръвта, а дете на 3 години и половина е починало вследствие на заразяването с вируса и последвалия остър миокардит.

 

Повечето парвовируси заразяват животни, като котки и кучета. Хората по-трудно се заразят с тези вируси, обясняват медиците. Въпреки това статистиката показва, че такива малки огнища се появяват често, а между 40% и 60% от населението на развитите западни общества имат специфичните антитела на вируса. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама