НОВИНИ


"Политико": Друг закон от руски тип в Грузия разпалва ожесточена културна война

2 3043 19.05.2024

„Без расизъм, сексизъм, хомофобия и трансфобия“, гласи надписът в малко веганско кафене в центъра на грузинската столица, а на плота е закачено знамето на ЕС.


„Онзи ден гледах снимка, която направих през 2013 г. с моите приятели, които са хомосексуални активисти, и осъзнах, че 90 процента от тях вече са заминали за други европейски страни“, казва Атина Брегвадзе, феминистка в Тбилиси, за която кафенето е едно от малкото останали гостоприемни места.

В същото време навън хиляди родители, деца и свещеници, облечени в черни одежди, се събираха по улиците за митинг в чест на „Деня на семейната чистота“ - официален празник, обявен от правителството за съперник на петъчния Международен ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията (IDAHOBIT).


Сега мнозина от ЛГБТИК+ общността в Грузия се опасяват, че в малката им страна няма място за настаняване на двата много различни свята.

„Обичаме Грузия“, казва един мъж на средна възраст, който присъства на ликуващото църковно шествие в традиционно облекло и отказва да назове името си. „Искаме тя да остане грузинска“.

 

Само шест месеца след като страната получи статут на кандидат за членство в ЕС, управляващата партия „Грузинска мечта“ все повече се опитва да представи Запада като упадъчен и извратен, а себе си - като единствения истински защитник на традиционните ценности. Сега управляващата партия прокарва закон за „ЛГБТ пропагандата“, за да забрани това, което председателят на парламента Шалва Папуашвили описа като усилия за промяна на „традиционните отношения, поведение, нагласи и възприятия“.

 

„Мисля, че почти всички обмислят да напуснат, ако този закон бъде приет - просто няма да е безопасно за нас“, каза Брегвадзе, активист на феминистка кампания.

 

Бомбастичният нов проектозакон ще ограничи правата на еднополовите двойки, ще забрани смяната на пола и ще забрани браковете, които не са „съюз между един генетичен мъж и една генетична жена“. В същото време той ще забрани провеждането на публични събирания, които уж популяризират „еднополовите семейни или интимни отношения“, което според критиците на практика ще забрани провеждането на прайдове.

 

От 2013 г. Русия използва почти идентичен закон, за да преследва хората в „нетрадиционни сексуални отношения“, а миналата година правителството на президента Владимир Путин се опита да забрани изцяло „международното ЛГБТ движение".

 

Но разправията около анти-LGBTQ+ кампанията в Грузия беше засенчена от широкото обществено възмущение и международното осъждане, които се появиха, когато „Грузинска мечта“ отново въведе спорния закон за „чуждестранните агенти“ - законопроект, който определя финансираните от Запада НПО, предизборни групи и медии като „организации, обслужващи интересите на чужда сила“.

 

Огромни тълпи провеждаха демонстрации пред парламента в Тбилиси всяка вечер в продължение на повече от месец в знак на несъгласие с така наречения „руски закон“, който ще затегне ограниченията за гражданското общество. Активистите се опасяват, че той ще има същия ефект като правилата, използвани от Кремъл за забрана на критичните гласове, а ЕС заяви, че приемането на закона ще провали шансовете на Грузия да се присъедини към блока, само шест месеца след като получи статут на кандидат за членство. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите без предупреждение, което предизвика безпокойство в Брюксел и Вашингтон.

 

В петък обаче организаторите на протеста преустановиха дейността си, опасявайки се от риска от сблъсъци между противниците на все по-авторитарния завой на правителството и крайно десните активисти, празнуващи „Деня на семейната чистота“. Това е само последното от поредицата решения, които мнозина трябваше да вземат за своята безопасност в консервативната и дълбоко религиозна страна, където ЛГБТ+ общността никога не е била широко приета, а сега е обект на яростна културна война.

 

  През последните години активистите за права се сблъскват с нарастваща вълна от насилие и сплашване и обвиняват „Грузинска мечта“, че си затваря очите за крайно десни групи като Alt.Info, които подбуждат към омраза, често с мълчаливата подкрепа на влиятелни църковни лидери. Миналата година събитието „Тбилиси прайд“ беше евакуирано, след като тълпа, включваща духовници, нахлу на мястото, докато полицаите стояха настрана. От „Грузинска мечта“ твърдят, че властите са направили всичко възможно, за да поддържат реда, но на видеозаписи, направени в този ден, се вижда как полицаи прегръщат анти-LGBTQ+ активисти.

 

„Грузинската мечта“ се основава на факта, че има толкова много социални, политически и икономически проблеми и има хора, които са социално и финансово уязвими и в които се е натрупал гняв", казва Ана Тавадзе, един от организаторите на „Тбилиси прайд“. „И те им дават зелена светлина просто да освободят този гняв, насочвайки го погрешно към нашата общност, вместо към хората, отговорни за създаването на тези проблеми.“

 

Изглежда, че тази стратегия работи и опозиционните политици са поставени във все по-трудна ситуация - принудени са или да мълчат по социалните въпроси, които правителството използва като оръжие, или да играят в негова полза, като защитават правата на ЛГБТ+ и жените, които далеч не са популярни сред избирателите.

 

„По време на нашия мандат ние подкрепяхме и защитавахме правата на всички малцинства - етнически, религиозни и сексуални“, заяви Петре Цискаришвили, член на партията „Обединено национално движение“ и министър в предишното правителство на Грузия. „Докато „Грузинска мечта“ се нуждае и иска поляризация за собствените си политически ползи“.

 

Според социологическо проучване от 2022 г. четирима от всеки петима грузинци подкрепят ограничаването на достъпа на гейовете до работа в сферата на образованието, а 53% казват, че на ЛГБТ+ хората трябва да се забрани да провеждат публични събития. В сравнение с предишни години нагласите са ставали по-либерални - но това е било преди медийната и политическата кампания на управляващата партия за демонизиране на общността да се разгърне с пълна сила.

 

В петък водещи политици от „Грузинска мечта“ се присъединиха към духовенството и други лица, които отбелязаха „Деня на семейната чистота“ в Тбилиси. Сред тях беше и бившият футболист на „Милан“ Каха Каладзе, който сега изпълнява длъжността кмет на Тбилиси, след като преди това обвини антиправителствените протестиращи, че са пребили собствените си колеги, и похвали полицията. От офиса му съобщиха за POLITICO, че той е твърде зает, за да обсъжда законодателството или репресиите срещу активисти, но Каладзе преди това обяви за „срамни“ призивите на ЕС законопроектът да бъде оттеглен. Според него „ЛГБТ пропагандата“ представлява „пряка заплаха за бъдещите ни поколения“.

 

През декември Европейската комисия предостави на Грузия статут на страна кандидатка за членство в ЕС, с което „Грузинска мечта“ постигна голяма политическа победа у дома, въпреки че очевидно не успява да изпълни критериите за придвижване на кандидатурата си. Сред 12-те изведени ключови приоритета са засилване на „защитата на правата на човека, включително чрез прилагане на амбициозна стратегия за правата на човека и гарантиране на свободата на събиране и изразяване“.

 

Повече по темата, четете на Politico.com

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама