НОВИНИ


Невероятно, но факт! Съдът в Хага издаде заповед за арест на Нетаняху и Галант

7 5661 20.05.2024
Невероятно, но факт! Съдът в Хага издаде заповед за арест на Нетаняху и Галант
Йоав Галант и Бенямин Нетаняху

Международният наказателен съд (МНС) е издал заповед за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, предаде Ройтерс.


"Въз основа на доказателствата, събрани и разгледани от нашата служба, имаме основателни причини да смятаме, че Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, и Йоав Галант, министър на отбраната на Израел, носят наказателна отговорност за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени на територията на Държавата Палестина (в Ивицата Газа) най-малко от 8 октомври 2023 г.", се казва в изявление на МНС.

 

Заповедите срещу израелските политици са първият случай, в който МНС се насочва към висш лидер на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху в компанията на руския президент Владимир Путин, за когото МНС издаде заповед за арест във връзка с войната на Москва в Украйна.

 

Хан от МНС заяви, че обвиненията срещу Синвар, Хания и ал-Масри включват "изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално насилие при задържане".

 

"Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изтръгнати от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел", каза Хан пред Аманпур и добави, че "хората са страдали изключително много".

 

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват "предизвикване на изтребление, предизвикване на глад като метод на война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване към цивилни граждани в конфликта", допълни Хан.

Когато миналия месец се появиха съобщения, че главният прокурор на МНС обмисля този начин на действие, Нетаняху каза, че всякакви заповеди за арест на МНС срещу висши израелски правителствени и военни служители "биха били безобразие с исторически размери" и че Израел "има независима правна система, която стриктно разследва всички нарушения на закона".

 

Запитан за коментарите на Нетаняху, Хан заяви: "Никой не е над закона".

 

„Ако Израел не е съгласен с МНС, те са свободни, независимо от възраженията си срещу юрисдикцията, да си направят отвод пред съдиите на съда и това е, което ги съветвам да направят", коментира той.

 

Израел и Съединените щати не са членове на МНС. Въпреки това МНС твърди, че има юрисдикция над Газа, Източен Йерусалим и Западния бряг, след като през 2015 г. палестинските лидери официално се съгласиха да бъдат обвързани с основополагащите принципи на съда.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама