НОВИНИ


Адска жега в Индия: Температурите достигнаха близо 48 градуса

1 2562 20.05.2024
Адска жега в Индия: Температурите достигнаха близо 48 градуса

Северна Индия, включително столицата Делхи, е обхваната от жестока гореща вълна, като през уикенда температурите се покачиха над 45 градуса. В неделя в район Наджафгарх в Делхи беше отчетена температура от 47,8С, най-високата в страната през този сезон.


Метеорологичната служба съобщи, че горещините вероятно ще продължат и през тази седмица.

 

Горещините настъпват в момент, когато в Индия се провеждат парламентарни избори, чиито резултати ще бъдат обявени на 4 юни.

 

Индийското лято, което продължава от март до септември, обикновено е горещо и влажно. Индийският метеорологичен департамент (IMD) заяви, че тази година страната вероятно ще преживее по-дълги и по-интензивни горещини.

 

В събота температурите надхвърлиха 45С на 10 места в Националния столичен регион (NCR), който обхваща Делхи и някои райони от съседните щати Утар Прадеш, Харяна и Раджастан.

 

IMD прогнозира, че в понеделник и вторник максималните температури в Делхи и други северни градове вероятно ще се движат около 45-46С.

Също така прогнозира нови горещини в някои части на Западна и Централна Индия през следващите няколко дни.

 

Тази седмица много индийски щати, които са подложени на гореща вълна, също ще гласуват. В понеделник милиони гласоподаватели ще гласуват в Махаращра, Утар Прадеш и Бихар, а в Делхи - на 25 май.

 

Изборите се провеждат на седем етапа от 19 април до 1 юни. Много гласоподаватели изразиха неудобството си да излязат на улицата в голямата жега. Те казват, че е трудно да се стои на опашки, особено за възрастните хора.

Лятото винаги е било изтощително в много части на Индия - особено в северните и централните райони.

 

Докато някои хора използват климатици и охладители за вода, за да се охлаждат, други, особено в по-отдалечените градове, са измислили свои собствени начини за справяне с горещините - от охлаждане на водата в глинени стомни до приемане на напитки, приготвени от сурова пулпа от манго, за да се предпазят от топлинен удар.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама