НОВИНИ


ISW: Русия постига успехи на фронта и с ограничени сили

6 2730 21.05.2024
ISW: Русия постига успехи на фронта и с ограничени сили
БГНЕС

Руските сили разполагат с ограничени сили в Сумско направление, но дори и така ще могат да постигне вероятния желан ефект от фиксиране на украинските сили в международната гранична зона. Това заяви заместник-командирът на украинска бригада, действаща в северната част на Харковска област.


Това се посочва в анализa на Института за изследване на войната (ISW).

 

Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви на 20 май, че руската група в Курска област се състои от 9000-10 000 души личен състав.

 

Тя включва до три малочислени мотострелкови полка (на всеки липсва един до два батальона); осем мотострелкови, танкови и пехотни батальона; и един въздушнодесантен батальон, всички предислоцирани от различни части, формирования и военни окръзи; и най-малко два щурмови отряда в ешелона на усилена рота или малочислен батальон.



ISW продължава да оценява, че дори ограничената руска активност в други райони на международната граница под прага на руските настъпателни операции може да има ефект, докато Русия заплашва с проникване в други гранични райони отвъд северната Харковска област.

 

Представители на Кремъл изразиха своите съболезнования на висши ирански служители след съобщението за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосеин Амир Абдолахиан на 20 май. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнователно писмо до върховния лидер на Иран Али Хаменей, в което нарече Раиси "истински приятел на Русия".

 

Путин проведе телефонен разговор с временния президент на Иран Мохамад Мохбер. Руското министерство на външните работи (МВнР) съобщи, че двамата са обсъдили желанието си за по-нататъшно укрепване на руско-иранските отношения.



Руският външен министър Сергей Лавров нарече Раиси и Абдолахян "истински приятели", които са "безценни" за укрепването на руско-иранското сътрудничество. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу заяви, че Русия е готова да помогне в разследването на причините за катастрофата на хеликоптера.

 

На 19 май Путин инструктира ръководителя на руското министерство на извънредните ситуации Александър Куренков да изпрати специалисти и оборудване в Иран.

 

Путин уволни руския заместник-министър на отбраната генерал-полковник Юрий Садовенко на 20 май, като го замени с бившия заместник-министър на икономиката и настоящ одитор на Сметната палата на Съвета на федерацията Олег Савелиев. Садовенко заемаше поста си в руското Министерство на отбраната (МО) от януари 2013 г. и руски вътрешен източник спекулира, че може да стане обвиняем по наказателно дело за нарушаване на антикорупционните закони.

 

Вътрешният източник добави, че някои допълнителни руски заместник-министри на отбраната, които са работили в тясно сътрудничество с бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, може скоро да подадат оставка. Руски блогъри отбелязаха, че назначаването на Савелиев е в съответствие с намерението на Кремъл да подобри военновременната икономика. Той има богат опит в икономиката и опит в надзора на одитите на отбраната, националната сигурност и правоприлагащите дейности.



Блогърът добави, че наскоро назначеният министър на отбраната на Русия Андрей Белоусов започна да формира собствен екип в руското МО. Путин вероятно прави опит да отстрани съюзниците на Шойгу от руското МО и да назначи икономически съветници в агенцията, за да подобри военновременната икономика.

 

Путин също уволни съветника Александра Левицкая на 20 май, но причината не е ясна. Левицкая е президентски съветник от август 2013 г. Преди това е била заместник-министър на здравеопазването и социалното развитие от 2007 г. до 2012 г. и първи заместник-началник на кабинета на руското правителство през 2012 г.

 

Путин назначи няколко помощници за президентски съветници на 14 май като част от промените в ръководството на президентската администрация.

 

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин повтори нежеланието на Белия дом да одобри използването от Украйна на предоставени от САЩ оръжия при удари срещу военни цели в Русия след среща на Контактната група по отбраната на Украйна (известна също като Формат "Рамщайн") на 20 май. САЩ очакват, че Украйна ще "продължи да използва оръжията срещу цели в Украйна".



Остин бегло отбеляза, че "въздушната динамика е малко по-различна", но заяви, че няма да спекулира повече. ISW продължава да оценява, че американските и други западни ограничения върху способността на Украйна да нанася удари по военни цели в Русия са дали възможност за удари срещу украински позиции и селища.

 

Тези политики на САЩ и Запада сериозно компрометират способността на Украйна да се защитава срещу настоящите руски настъпателни операции в северната част на Харковска област или всяка област по международната граница, където руските сили могат да изберат да провеждат настъпателни операции в бъдеще.

 

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън наскоро обяви, че украинските сили може да използват оръжия, предоставени от Обединеното кралство, за да нанасят удари по цели на руска територия, а други европейски страни може да обмислят премахване на подобни ограничения.

 

Председателят на комисията по външни работи на френското Национално събрание Жан-Луи Бурланж заяви на 19 май, че Франция трябва да позволи на украинските сили да използват предоставени от Франция оръжия, за да нанасят удари по военни цели в Русия и отбеляза, че "правото на самозащита изключва правото да се защитава територия на агресора".

 

Бурланж заяви, че премахването на сегашното ограничение не е въпрос на намеса на Запада в операциите, а би "премахнало едно неоправдано табу".

 

Премиерът на Естония Кая Калас заяви, че някои страни вече са изпратили персонал за обучение на украински войници "на място". Държавите не се уточняват, но вероятно са членки на НАТО.



Калас заяви пред Financial Times (FT) на 19 май, че някои страни са изпратили персонал за обучение на украински войници "в рискова зона" по време на войната и заяви, че държавите от НАТО не трябва да се страхуват от ескалация. Изявлението на Калас е последното от поредица коментари между високопоставени естонски служители за това дали Естония планира да изпрати свой персонал за изпълнение на небойни поддържащи роли в дълбоките тилови зони в Украйна.

 

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев разшири известната руска информационна операция срещу легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент. Той даде дълго интервю за ТАСС на Кремъл на 20 май, в което също така задълбочи информационната операция, като я обвърза с други риторични линии на Кремъл.

 

Други руски официални лица и ултранационалистически блогъри също направиха подобни изявления на 20 май, че Зеленски сега "незаконно" заема поста.



Медведев вероятно нарочно е дал изявлението точно на 20 май, когато настоящият президентски мандат на Зеленски щеше да приключи, ако Украйна беше провела президентски избори през март 2024 г. Украинската конституция позволява отлагане на избори и действащ президент може да служи, след като определен край на мандата му при военно положение. Решението на Зеленски да не провежда избори по време на война е напълно в съответствие с конституцията на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама