НОВИНИ


Полша закопча 9 души за шпионаж в полза на Русия

8 2850 21.05.2024
Полша закопча 9 души за шпионаж в полза на Русия
Полският министър-председател Доналд Туск БГНЕС

Най-важното е да си възвърнем напълно контрола върху това, което се случва на територията на полската държава - заяви премиерът Доналд Туск в отговор на въпрос за информация за саботаж и провокации в Полша. Той информира, че има "девет заподозрени, арестувани и обвинени в пряко участие в актове на саботаж в Полша от името на руските служби", информира TVN24.


В контекста на разследването на руското влияние той спомена името на бившия министър на отбраната.

 

Примката се затяга около Антони Мачеревич - подчерта Туск.

 

По думите му целта е и да се разследва влиянието на "руските агенти" или на Кремъл като цяло "върху случващото се в Полша, също и на различни нива на управление и администрация".Министър-председателят прецени, че това ще изисква комисия, която вече обяви. На въпрос кога ще бъде обявена тази комисия, той отговори, че това ще се случи във вторник.

 

Утре на заседанието на правителството ще информирам подробностите, след което ще информирам медиите. Ще бъде издадена съответна наредба за нея и относно нейния състав, увери премиерът.

 

Припомняме, че миналата седмица Полша инициира създаването на "купол" от системи за противовъздушна отбрана във въздушното пространство на Европейския съюз. Това обяви самият Туск."Сигурността на Полша, наред с други неща, означава безопасно небе над Полша този европейски купол, който Полша възнамерява да изгради заедно с други западни държави, с други държави от Европейския съюз", коментира министър-председателят, цитиран от ПАП.

 

"Ние сме инициатори на този европейски купол, защото осъзнаваме - след опита на Израел, след опита на Украйна - че една държава не е в състояние да се справи сама с усилията за създаване на безопасен купол, за запазване на безопасно небе", припомни Туск.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама