НОВИНИ


Проф. Цоков успокои: Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в матурата по БЕЛ

2 2511 21.05.2024
Проф. Цоков успокои: Всички зрелостници ще получат пълните точки от проблемната задача в матурата по БЕЛ
Служебният образователен министър проф. Галин Цоков Стопкадър: БНТ

Липсващата диаграма на матурата по БЕЛ е свързана с процеса на разпечатване по отношение на първи модул. При някои принтери не излезе диаграмата, а само числата, свързани с нея. Това коментира служебният образователен министър Галин Цоков в ефира на БНТ.


Той посочи, че проблемът е засегнал около 200 ученици.

 

"Анализът показа, че не можем да определим кои са учениците, които са работили по тест, в който няма диаграма. Причината, че верните отговори се пишат на отделен лист. Това е технически проблем, свързан с принтерите. Това е много сериозен проблем за децата, които са решавали тези задачи. Ако присъдим тези 4 точки на всички в дадена класна стая, то ще е несправедливо спрямо тези, които са решавали задачата с диаграма", отбеляза служебният министър.Решението е да се присъдят 4 точки на всички зрелостници явили се на матурата в петък, подчерта проф. Цоков. 

 

В МОН са направени всички проверки при разпечатването на материалите, там не е имало такъв проблем. В някои училища дори директора да е проверил теста, на друг принтер да има разпечатка, в която няма диаграми. Събираме цялата информация и ще видим какви промени можем да предложим, каза още той.Във връзка с повторното явяване на матура, образователният министър посочи следното: "Има възможност зрелостниците да се явяват повторно една година след полагане на матурата. Повторното явяване е за повишаване на оценката. На тази сесия се явиха 6 човека. Новата оценка не се вписва в дипломата."

 

Проф. Цоков сподели освен това, че тази година се наблюдава увеличение на зрелостниците, които се явяват на матура по математика. 

 

Служебният министър на образованието допълни, че няма да има матури за първи клас или за постъпване в детската градина.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама